Οι 5 καλύτεροι προορισμοί στους οποίους μας ταξίδεψε η Ολυμπία Οδός το 2024

16

Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου.

Συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Πρωτεύουσα της χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας.

Αυτός ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος προσφέρει μια αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, και έχει καταφέρει -εκτός από το να μας ταξιδεύει με άνεση- να ενισχύσει τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.

Παρακάτω συλλέξαμε τους 5 καλύτερους προορισμούς στους οποίους μας ταξίδεψε η Ολυμπία Οδός τη χρονιά που πέρασε:

Δίβρη: Απόδραση στην Ορεινή Ηλεία

Πέτρινα σπιτάκια, αμφιθεατρικά κτισμένα σε δυο καταπράσινες πλαγιές, παραδοσιακοί ξενώνες, γραφικά καφενεδάκια.  Εδώ έχει τις πηγές του και ο ποταμός Ερύμανθος, ορμητικός, πανέμορφος.  Στα νερά του ψαρεύονται πέστροφες, ενώ πολλά σημεία του είναι ιδανικά για καγιάκ και ράφτινγκ.

Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή ακόμα περισσότερο με την παλαιότερή της ονομασία Δίβρη, είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας. Είναι χτισμένη περίπου σε υψόμετρο 900μ. στα Λάμπεια Όρη, που αποτελούν κομμάτι του Ερυμάνθου.

Εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας αφού πρώτα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχα μέρη της Ηλείας και της Αχαϊάς.

Πάπιγκο: Ένα παραμύθι στις πλαγιές της Τύμφης

Είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του Ζαγορίου, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και συγκεντρώνει χιλιάδες ταξιδιώτες όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο τέλος της Βυζαντινής εποχής, το Πάπιγκο  ήταν η πρωτεύουσα του Δυτικού Ζαγορίου ενώ ως «Πάπιγκος» αναφερόταν η οροσειρά της Τύμφης που απλώνεται από πάνω του.

Το Μεγάλο Πάπιγκο απέχει 60 χλμ από τα Ιωάννινα και θα σας εντυπωσιάσει με την άψογη αρχιτεκτονική του. Λιθόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά, όμορφες βρύσες, παλιές εκκλησίες που βασίζονται στην παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο χωριό. Για να φτάσετε στο Μεγάλο Πάπιγκο θα πρέπει να περάσετε την Αρίστη και τα «καγκέλια» τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές.Το Μικρό Πάπιγκο αποτελεί μαζί με το Μεγάλο Πάπιγκο τους δυο συνοικισμούς του Πάπιγκου.

Καταρράκτες Νέδας: Μία όαση δροσιάς στην Πελοπόννησο

Γαλαζοπράσινα νερά ακόμα και το καλοκαίρι, εξωτικό τοπίο και πυκνή βλάστηση. Η Νέδα και οι καταρράκτες της μαγεύουν όλες τις εποχές του χρόνου!

Λίγες ώρες χωρίζουν την πανέμορφη Νέδα, από την Αθήνα. Εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε αυτό το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι αλλά και τις εξίσου όμορφες γύρω περιοχές!

Το Φαράγγι της Νέδας βρίσκεται Νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και συγκεκριμένα πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλίας και το ποτάμι αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Ζήρεια: Εξερευνώντας το 2ο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου

Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στον νομό Κορινθίας.Το «Ορος Κυλλήνη» ή αλλιώς Ζήρεια τα τελευταία χρόνια, μετά τη δημιουργία αρκετών ξενώνων σε διάφορες τοποθεσίες, και λόγω της μικρής απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα θεωρείται ένας από τους πλέον δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς.

Η Κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, χωρίζει το βουνό σε δύο διακριτούς όγκους, τη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρεια  και τη Μικρή Ζήρεια. Εκεί πηγάζει ο ποταμός Σύθας που χύνεται στη θάλασσα του Ξυλοκάστρου. Παντού υπάρχουν ρυάκια και νερά που αναβλύζουν κάτω από αιωνόβια δέντρα και χάνονται σε υπόγειες απορροές.

Φολόη: Ένα παραμυθένιο δάσος στην καρδιά της Πελοποννήσου

Ένα δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, στο οποίο είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος, ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο.

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.