Η Ελλάδα μαγνητίζει το τουριστικό ενδιαφέρον

57

Την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιούνταν 24.648 πτήσεις ημερησίως κατά μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση 5% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε. Ήδη, παρά το “μούδιασμα” που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αεροπορικές μετακινήσεις βρίσκονται στο 81% του 2019, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις ότι τα καλύτερα έρχονται. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Eurocontrol, εν όψει Πάσχα καταγράφεται καθαρή αύξηση στις πτήσεις, ειδικά προς τη Νότια Ευρώπη:

  • Γερμανία- Τουρκία: +36%
  • Ισπανία- Γερμανία: +14%
  • Ισπανία- Ηνωμένο Βασίλειο: +5%
  • Γερμανία- Ιταλία: +10%
  • Ελλάδα- Ελλάδα: +41%

Όσο για τους μήνες που ακολουθούν, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι αεροπορικές μετακινήσεις θα φτάσουν ως το 90% του 2019 κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα φτάσουν στο 95%.

https://www.economistas.gr/sites/default/files/images/2022/04/pinakas_0.jpg

Πού “βρίσκεται” η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά; Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σε ανάλυση της Hotelwize, η οποία άντλησε στοιχεία επισκέψεων από ένα μεγάλο δείγμα ιστοσελίδων, περιλαμβάνοντας συνολικά 15 διεθνείς αγορές, τα ανάμεικτα συναισθήματα των πρώτων ημερών δίνουν τη θέση σε αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για τη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο είναι κάτι παραπάνω από σαφής. Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τα δεκαήμερα 14-23/2, 24/2-5/3, 6-15/3, 16-25/3 και 26/3 έως 4/4.

  • Οι ΗΠΑ κυριάρχησαν στο δεύτερο δεκαήμερο καταγράφοντας αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος κατά 22,7%. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το τρίτο δεκαήμερο με +4,9%, ενώ στο τέταρτο υπάρχει μια μικρή υποχώρηση.

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει  η περίπτωση της Γερμανίας, η οποία παρότι κατέγραψε πτώση τόσο κατά το πρώτο (-23,3%)το δεύτερο (-6,7%) όσο και κατά το τρίτο δεκαήμερο (-13,9%), στο τέταρτο σημείωσε σημαντική άνοδο +22,8%.

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο δεκαήμερο της ανάλυσης το τουριστικό ενδιαφέρον ήταν μειωμένο κατά -25,7%, ενώ το δεύτερο αυξημένο κατά +10,8%. Το τρίτο εμφάνισε και πάλι πτώση -14,3%, ωστόσο υπήρξε κατακόρυφη αύξηση στο τέταρτο δεκαήμερο που έφτασε στο +20,7%.

  • Στην Ιταλία καταγράφηκε πτώση -33,5% κατά το πρώτο δεκαήμερο, άνοδος +11,4% κατά το δεύτερο, η οποία συνεχίστηκε και το τρίτο με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το +17,9%, φτάνοντας στο τέταρτο στο +21,3%.

  • Στη Γαλλία έπειτα από πτώση -20,4% το πρώτο δεκαήμερο, το τουριστικό ενδιαφέρον παρέμεινε ισχυρό το δεύτερο αγγίζοντας το +20,3%. Αν και δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο το τρίτο (-11,9%), στο τέταρτο δεκαήμερο υπήρξε θετική εξέλιξη φτάνοντας στο +6%.

chart_02.jpg

Οι εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φαίνεται να μην επηρεάζουν το τουριστικό ενδιαφέρον από τις αγορές της Τουρκίας, του Ισραήλ και του Καναδά, όπου συνολικά το πρόσημο είναι θετικό. Στον αντίποδα χώρες όπως η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ελβετία εμφανίζουν μειωμένο τουριστικό ενδιαφέρον.

πηγή: economistas.gr