Αυτό είναι το μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο μεγάλης κλίμακας που έγινε στο Πεκίνο, με αφορμή τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2022, οι οποίοι ξεκινούν στην κινεζική μητρόπολη στις 4 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν 16 ημέρες.
Το Ice Ribbon, όπως είναι διεθνώς γνωστό το στάδιο National Speed Skating Oval (NSSO), φωταγωγήθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν την τελετή έναρξης των Xειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 που θα γίνουν στο Πεκίνο από τις 04 έως 20 Φεβρουαρίου. Η δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου Populous έκλεψε τις εντυπώσεις με το φουτουριστικό design της. Το στάδιο που μοιάζει πραγματικά με διαστημικό αντικείμενο που ήρθε από το μέλλον και μόλις προσγειώθηκε στο Ολυμπιακό Πάρκο του Πεκίνου, δίπλα ακριβώς στο εθνικό στάδιο της Κίνας Bird’s Nest όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το περασμένο καλοκαίρι και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Herzog & de Meuron. Τη νύχτα, η πρόσοψη του Ice Ribbon δημιουργεί ένα συναρπαστικό θέαμα. Όλα τα σκέλη του σταδίου μοιάζουν με κορδέλες φωτός που αλλάζουν χρώματα και ρυθμό, δημιουργώντας την αίσθηση μιας αέναης κίνησης, ενός κτιρίου που μοιάζει να χορεύει πάω στον πάγο, σαν ένα κορίτσι που διασχίζει γρήγορα, ακολουθώντας το ρυθμό της μουσικής, μια παγωμένη λίμνη ενώ οι κορδέλες που κρατά στο χέρι του ανεμίζουν γεμίζοντας με χρώματα το σκοτάδι της νύχτας.
Το στάδιο ονομάστηκε «Κορδέλα από πάγο», αφού αποτελείται από 22 τεράστιες ατσάλινες κορδέλες που θα φωτίζονται αρχικά μπλε, όπως το εντυπωσιακό χρώμα που παίρνει ο πάγος, και στη συνέχεια θα αλλάζουν διαρκώς χρώματα. Κρυστάλλινες επιφάνειες ντύνουν τα κενά που αφήνει το μεταλλικό,καμπυλόγραμμο πλαίσιο, δίνοντας στο στάδιο μια ψευδαίσθηση κίνησης, όπως η κορδέλα στα αγωνίσματα του καλλιτεχνικού πατινάζ χορεύει στον άνεμο. Η αρένα στου σταδίου διαθέτει 12.000 θέσεις, ενώ η πίστα του, όπου θα γίνουν οι αγώνες πατινάζ ταχύτητας, είναι 400 μέτρα και περιλαμβάνει επιφάνεια τεχνητού πάγου με τα καλύτερα πρότυπα στον κόσμο. Στον χώρο αυτό θα απονεμηθούν 14 χρυσά μετάλλια.
To διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο Populous που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την αποπεράτωση του έργου, είναι μια έμπειρη αρχιτεκτονική φίρμα που έχει την έδρα της στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας αλλά δραστηριοποιείται εδώ και 35 χρόνια παντού, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 3000 φουτουριστικά έργα μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο. Το Populous εξειδικεύεται στην κατασκευή μεγάλων σταδίων, τα οποία αποτελούν αρχιτεκτονικά μνημεία στις πόλεις που ανεγείρονται. Μέχρι στιγμής ο αρχιτεκτονικός κολοσσός Populous έχει συμμετάσχει σε 14 ολυμπιάδες, αλλά και πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, υπογράφοντας τον σχεδιασμό σταδίων που έχουν γράψει ιστορία. Χαρακτηριστικά έργα που αποτελούν δείγμα της αισθητικής τους είναι το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και το Στάδιο της Τότεναμ Χότσπερ επίσης στην Αγγλία, αλλά και το το στάδιο Fisht που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας. Το ίδιο αρχιτεκτονικό γραφείο έχει αναλάβει τη δημιουργία της masterplan στο Παρίσι, που περιλαμβάνει την ανάπλαση του ολυμπιακού πάρκου καθώς και τη δημιουργία του σταδίου όπου θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024.
Το Ice Ribbon δεν φημίζεται μόνο για το ιδιαίτερο, φουτουριστικό design του αλλά και για τις τεχνολογικές καινοτομίες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του για πρώτη φορά, ώστε αφενός να δημιουργηθεί ένα κτίριο που θα αποτελεί τομή για τη χρήση νέων τεχνολογιών, από τον φωτισμό μέχρι την ηλεκτρονική συντήρηση και διαχείριση του σταδίου, έως τον οικολογικό χαρακτήρα του.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο στάδιο σε αυτόν τον τομέα, αφού χάρη στην τεχνολογία αιχμής που διαθέτει θα βελτιστοποιείται η απόδοσή του και θα μειώνονται οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, το Ice Ribbon είναι το πρώτο στάδιο που διαθέτει μια επιφάνεια πάγου η οποία δημιουργήθηκε με χρήση τεχνολογίας άμεσης ψύξης διοξειδίου του άνθρακα, έτσι που το παγοδρόμιό του θα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό από ένα συμβατικό παγοδρόμιο. Αντίστοιχα η οροφή χαμηλής τάσης το βοηθά να έχει μεγαλύτερη απόδοση και υψηλότερη ποιότητα πάγου.
H μείωση των εκπομπών άνθρακα που κατορθώνεται με αυτή την τεχνολογία αιχμής ισοδυναμεί με τη φύτευση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων δέντρων. Όμως οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ: Οι θεατές, από τις κερκίδες, σε όποιο σημείο κι αν κάθονται θα βιώνουν την ίδια ακριβώς εμπειρία, αφού η ακουστική του σταδίου έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να μεταδίδεται ο ήχος των λεπίδων του πατινάζ από άκρη σ’ άκρη του Ice Ribbon.
Ο σχεδιασμός του πρωτοπόρου αυτού σταδίου ξεκίνησε το 2016, όταν το αρχιτεκτονικό γραφείο Populous κέρδισε τον διαγωνισμό μεταξύ 60 άλλων θρυλικών αρχιτεκτονικών brands σε όλο τον κόσμο. Δώδεκα εβδομάδες μετά την επίσημη ανάθεση το σχέδιο μπήκε στην τελική του ευθεία ώστε να γίνει η έναρξη της κατασκευής. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο κλήθηκαν στο Πεκίνο για να συμβάλλουν με την εξειδίκευσή τους στις καινοτόμες λεπτομέρειες που θα καθιστούσαν αυτό το έργο σημαντικό για την εξέλιξη της ίδιας της αρχιτεκτονικής, αφού θα εφαρμόζονταν εδώ πολλές νέες τεχνολογίες και καινοτομίες δόμησης. «Το νικητήριο σχέδιο για το Ice Ribbon δημιουργήθηκε σε ένα έντονο, στενό χρονικό πλαίσιο και σφυρηλατήθηκε μέσα από πολλές έννοιες και πολλές επαναλήψεις ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Andrew James, ανώτερος διευθυντής και συν-διευθυντής έργου NSSO, Andrew James. «Έγινε μια παγκόσμια προσπάθεια με την ομάδα μας στο Πεκίνο, το Μπρίσμπεϊν, την Ινδία, το Λονδίνο και την Αμερική βασιζόμενη στην εμπειρία μας από το Oval Lingotto στο Τορίνο της Ιταλίας και τον σχεδιασμό του σταδίου Fisht στη Ρωσία, έδρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014», συμπλήρωσε ο James.
Όσο για την έμπνευση; Δεν ήταν μονάχα η μαγεία του πάγου που έπρεπε να εξυμνηθεί, αλλά και ο πολιτισμός της Κίνας. Έτσι, ενσωματώθηκαν πολλά στοιχεία στο σχέδιο, με μια ποιητική διάθεση που αποτίνει φόρο τιμής στην μακραίωνη πολιτισμική ταυτότητα του Πεκίνου. Όπως εξηγεί ο Tiric Chang, επικεφαλής της Populous στην κινεζική πρωτεύουσα, αλλά και συν-Διευθυντής του έργου του NSSO, οι παιδικές αναμνήσεις του ίδιου από τη ζωή του στο Πεκίνο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο concept και τη φιλοσοφία που βρίσκεται πίσω από το design του Ice Ribbon.
Πηγή: iefimerida.gr