Εξερευνώντας τη Στενή Ευβοίας και το μαγευτικό όρος Δίρφυς

316

Ένα κατάλευκο τοπίο μέσα στα έλατα, μυρωδιά από κούμαρα και θυμάρι… Η Στενή Ευβοίας είναι η ιδανική επιλογή για μία χειμερινή ολιγοήμερη απόδραση από την πρωτεύουσα!

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400μ. στις νότιες πλαγιές του όρους Δίρφυς. Το χωριό φημίζεται για τις πυκνές χιονοπτώσεις που δέχεται κατά τους χειμερινούς μήνες, φαινόμενο που οφείλεται στα ψυχρά βορειοανατολικά ρεύματα στα οποία είναι εκτεθειμένη η περιοχή της Δίρφης. Ως οικισμός αναφέρεται επίσημα, μετά την Επανάσταση του 1821 και την ενσωμάτωση της Εύβοιας. Το 1835 ορίζεται έδρα του τότε δήμου Ληλαντίων με την παλιά του ονομασία Στενή.

Η περιοχή είναι κατάφυτη, με καθαρή ατμόσφαιρα και πηγές με γάργαρα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό, δημιουργώντας μια αναζωογονητική αίσθηση ευεξίας που μόνο τα ορεινά χωριά μπορούν να προσφέρουν.

Ο υδάτινος πλούτος της Στενής έχει εμπνεύσει πολλούς θρύλους για νεράιδες και ξωτικά, και, αν είστε τυχεροί, θα ακούσετε τους ηλικιωμένους του χωριού να τους διηγούνται στα καφενεία. Οι ντόπιοι έχουν και άλλες ιστορίες να σας πουν από το θρυλικό βουνό της Δίρφυος, ενώ παινεύονται για το γεγονός ότι το χωριό τους, που κατά την οθωμανική περίοδο ονομαζόταν Κλεισούρα, δεν πατήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και ήταν λημέρι αρματολών και κλεφτών.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Ορειβατικό Καταφύγιο

Το καταφύγιο της Στενής βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από τον οικισμό στο οποίο μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια, περπατώντας μία ώρα περίπου, είτε ακολουθώντας τον δρόμο από άσφαλτο. Το ορειβατικό καταφύγιο διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο που αυτή τη στιγμή είναι χιονισμένο. Στη Στενή υπάρχουν επίσης και αναρριχητικές διαδρομές στην περιοχή Καραούλι που βρίσκεται ακριβώς πάνω στους βράχους της Δίρφυος.

Φαράγγι Αγάλης

Το φαράγγι της Αγάλης είναι από τα πιο όμορφα και βατά φαράγγια στην Ελλάδα. Βρίσκεται στους πρόποδες της Δίρφυος στην Εύβοια. Η διαδρομή αυτή ξεκινά κοντά στο χωριό Αγ. Αθανάσιος με ανάβαση μέσα από το φαράγγι της Αγάλης και συνεχίζει διατρέχοντας κυκλικά τους δυτικούς πρόποδες της Δίρφυος ακολουθώντας κυρίως αγροτικούς δρόμους. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 18 χλμ, από τα οποία τα 4 σε μονοπάτι μέσα στο φαράγγι, τα 10 σε αγροτικούς δρόμους και τα τελευταία (και λιγότερο ενδιαφέροντα) 4 στον ασφαλτόδρομο που συνδέει τα χωριά Λούτσα και Αγ. Αθανάσιο.

Αγία Κυριακή

Ο καταπράσινος οικισμός των Καμπιών είναι κτισμένος στην πλαγιά του λόφου Μέγα-Λόγγου, δυτικά από το όρος Ξηροβούνι. Νότια του ρέει ο Καμπιώτης ποταμός. Τα Καμπιά φημίζονται για τις πέστροφες αλλά και για τις πολλές μουριές τους, αφού από τις κάμπιες που παλιότερα ενδημούσαν σε αυτές οι κάτοικοι παρήγαν μετάξι. Κάτω από τον οικισμό βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά. Από τα Καμπιά ξεκινάει ορειβατική διαδρομή για το όρος Ξηροβούνι και το φαράγγι του Χάβου που καταλήγει στην Αγία Κυριακή.

Βενετσιάνικος Πύργος – Εκκλησία Παλαιοπαναγιάς

Ξεκινώντας από την Κάτω Στενή, μπορείτε να επισκεφτείτε τον εγκαταλειμμένο οικισμό Σκουντέρι όπου σώζεται Βενετσιάνικος Πύργος, ένας από τους ελάχιστους με χτιστό καμαρωτό δάπεδο. Πολύ κοντά στην Κάτω Στενή, στην περιοχή Τσαγιούς, σώζονται επίσης τμήματα αρχαίου τείχους το οποίο εικάζεται ότι ανήκε σε ιερό του Απόλλωνα, ενώ στο δρόμο για τη Λούτσα βρίσκεται ο σταυρεπίστεγος βυζαντινός ναός της Παλαιοπαναγιάς (12ος-13ος αιώνας) με ωραίες αγιογραφίες.

Αισθητικό Δάσος Στενής

Το Αισθητικό Δάσος Στενής απλώνεται στη νότια πλαγιά του όρους Δίρφυς κοντά στη Στενή. Είναι ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura. Το δάσος αποτελεί μία από τις πιο μαγευτικές περιοχές της χώρας και πόλο έλξης φυσιολατρών από όλο τον κόσμο κάθε εποχή. Το φυσικό περιβάλλον θα σας κόψει την ανάσα: ρυάκια, φαράγγια, διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών, μικρά άγρια ζώα και σπάνια πουλιά συνθέτουν ένα παραδεισένιο τοπίο.

Ώρα για δράση!

Η περιοχή είναι «παράδεισος» για τους λάτρεις των σπορ βουνού, δίνοντας δυνατότητες για δραστηριότητες διαφορετικής δυσκολίας, οι οποίες καλύπτουν από ερασιτέχνες και αρχάριους έως έμπειρους αναρριχητές και ορειβάτες που στοχεύουν τα 1.743 μέτρα και την κορυφή της Δίρφυος.

Το όρος Δίρφυς προσφέρονται για περπάτημα, πεζοπορία, ορειβασία αλλά και αναρρίχηση, καθώς υπάρχουν αναρριχητικά πεδία στη θέση Καραούλι (Δίρφυς), στο Ξεροβούνι και στα Καμπιά. Η περιοχή είναι επίσης από τις αγαπημένες των mountain bikers, με τη διαδρομή Big Bear να είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ενώ οι λάτρεις του trail running μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στον ορεινό αγώνα δρόμου Dirfys Marathon.

Τι να δοκιμάσετε

Στο χωριό θα βρείτε παραδοσιακά καφέ και εστιατόρια με εκλεκτά ντόπια κρέατα και φρέσκα προϊόντα. Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα με μανιτάρια, πορτοκαλόπιτα και το υπέροχο μπισκοτογλυκό!

Η υπέροχη Στενή Ευβοίας, θα σας προσφέρει στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης και δράση μέσα στο μαγικό τοπίο στο όρος Δίρφυς!