Παστίτσιο Ντόλτσε: Παραδοσιακό, πεντανόστιμο και… Κερκυραϊκό

456

Το παστίτσιο ντόλτσε είναι μια σπάνια συνταγή της Κέρκυρας, κατάλοιπο της Βενετσιάνικης κουζίνας. Ανάμεσα σε δύο στρώσεις ζύμης τοποθετείται ένα μείγμα από καλομαγειρεμένα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, μπεκάτσες, κοτσύφια, λουκάνικο, λαρδί) και χοντρά μακαρόνια με τριμμένο τυρί και άνηθο. Το αποτέλεσμα δημιουργεί μια απίστευτη πανδαισία γεύσεων. Μια παραλλαγή του παστίτσιου ντόλτσε ήταν το παστίτσιο της νόνας (γιαγιάς) που αποτελούσε το πρώτο πιάτο ενός κυριακάτικου μεσημεριανού οικογενειακού γεύματος.

Υλικά

500 γρ Μακαρόνια τρυπητά Νο 2

1 πακέτο φύλλο κρούστας (μπορείτε και με σπιτικό φύλλο 1 κάτω, 1 πάνω)

1 ½ κιλό κοτόπουλο σε μερίδες (ή μοσχάρι, κυνήγι, αρνί)

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ποτήρι κρασί λευκό

4 ντομάτες ψιλοκομμένες

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

1 ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι

2-3 αυγά χτυπημένα

½ φλιτζάνι μαργαρίνη λιωμένη

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ελαφρώς τα κομμάτια του κοτόπουλου μαζί με τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο.

Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό και σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα μέχρι να γίνουν.

Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και ψιλοκόβουμε το κρέας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βράζουμε τα μακαρόνια ( όσο να κρατάνε), τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε καλά με τη μαργαρίνη και τα αυγά.

Αλείφουμε μια φόρμα με λίγη μαργαρίνη και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα ανάμεσα.

Βάζουμε πάνω τα μισά μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με το τυρί, κοτόπουλο και σάλτσα.

Συνεχίζουμε με μακαρόνια και το υπόλοιπο τυρί και καλύπτουμε με 3 φύλλα κρούστας.

Ψήνουμε στους 180, αντιστάσεις για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σερβίρουμε σε κομμάτια όταν κρυώσει.