Στην υλοποίηση ενός ιδιαίτερου πρότζεκτ στα ανοικτά των ακτών της νοτιοκορεατικής πόλης 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων προχωρά ο δήμος της πόλης Busan στη Νότια Κορέα, ο UN-Habitat και ο OCEANIX.
Συγκεκριμένα έπεσαν οι υπογραφές για τη δημιουργία της πρώτης βιώσιμης επιπλέουσας πόλης στον κόσμο! Σχεδιασμένο από τον Bjarke Ingels Group (BIG), το φιλόδοξο πρότζεκτ πρωτοπαρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια και προβλέπει μια πόλη από εξαγωνικές πλατφόρμες η οποία θα είναι ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες.
«Οι βιώσιμες επιπλέουσες πόλεις είναι μέρος του οπλοστασίου στρατηγικών κλιματικής προσαρμογής που έχουμε διαθέσιμο. Αντί να μαχόμαστε το νερό, ας ζήσουμε σε αρμονία μαζί του. Μέσα από την ιδέα της επιπλέουσας πόλης, προσβλέπουμε στην εξέλιξη λύσεων κλιματικής προσαρμογής και βασισμένων στη φύση και η ιδανική επιλογή για το πρωτότυπο είναι η Busan» επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif. «Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια τρομερή απειλή, αλλά η βιώσιμη επιπλέουσα υποδομή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτής της διαφαινόμενης καταστροφής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που γράφουμε ιστορία με την Busan και τον UN-Habitat αναγγέλλοντας το επόμενο σύνορο της ανθρωπότητας», ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυναν οι συνιδρυτές του OCEANIX, Itai Madamombe και Marc Collins Chen, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του πρότζεκτ
Το σχέδιο της πλωτής πόλης είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό. Τα εξάγωνα θεωρούνται ευρέως από τα πιο αποτελεσματικά αρχιτεκτονικά σχήματα καθώς επιτρέπουν στους κατασκευαστές να εξοικονομούν χώρο και υλικά. Οι πλατφόρμες της πόλης θα ενισχυθούν από μια επίστρωση ασβεστόλιθου δύο έως τρεις φορές πιο σκληρή από το τσιμέντο. Το στρώμα αυτό γίνεται πιο σκληρό με τον καιρό και μπορεί να επιδιορθώνεται μόνο του, με αποτέλεσμα να αντέχει σε σκληρές καιρικές συνθήκες.
Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια αντιπλημμυρική πόλη που θα έχει πλήρη αυτάρκεια σε νερό τροφή και ενέργεια. Παράλληλα, κλουβιά κάτω από τις πλατφόρμες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής.