Mac and cheese η κλασική Αμερικάνικη συνταγή στα καλύτερα της

500

Ήταν ένας κλισέ γευστικός συνδυασμός μέχρι που «έπεσε» στα χέρια των Αμερικανών, οι οποίοι στήριξαν πάνω του τη γαστριμαργική τους κουλτούρα.

Και εγένετο, mac n’ cheese (macaroni and cheese)!

Mac n’ cheese – H αυθεντική συνταγή

Υλικά

250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
50 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. ξερό εστραγκόν
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή (ή αγγλική μουστάρδα καυτερή αν είναι για ενηλίκους)
50 γρ. αλεύρι
600 γρ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι
πιπέρι
350 γρ. τυρί cheddar
4-5 φέτες ψωμί του τόστ
½ σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
30 γρ. cheddar για πασπάλισμα
30 γρ. parmesana για πασπάλισμα
10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα αφήνουμε να βράσουν 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα, σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μία άλλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, τα μυρωδικά της αρεσκείας μας, 5-6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο και το εστραγκόν.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου στο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει το αλεύρι.

Μόλις το βούτυρο και το αλεύρι απορροφήσουν το γάλα, ρίχνουμε την επόμενη δόση. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το γάλα. Θα βάλουμε 6-8 δόσεις.
Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να βγάλει τις πρώτες μπουρμπουλήθρες.

Όταν η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη, προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα το κοφτό μακαρονάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το τυρί cheddar σε 5 δόσεις. Βάζουμε την πρώτη δόση.

Aνακατεύουμε καλά για να λιώσει το τυρί (να μαστιχώσει το τυρί) και προσθέτουμε την επόμενη.

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα, προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε σε ένα πυρέξ 20×30 εκ. το κοφτό μακαρονάκι.

Στο multi βάζουμε τις φέτες ψωμί του τοστ, 4-5 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, το τυρί cheddar , την parmesana και χτυπάμε μέχρι να τριφτούν τελείως.

Σκορπάμε πάνω από τα μακαρόνια και ψήνουμε στον φούρνο, για 5-10 λεπτά.

Σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας