Η Παλαιά Περίθια εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της τη δεκαετία του 1960. Τώρα επέστρεψαν, χάρη σε ένα μοναδικό έργο που το μετέτρεψε σε ένα μαγευτικό αξιοθέατο. Η γοητευτική διαδρομή κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας οδηγεί σε δασικούς όρμους και ονειρεμένες παραλίες που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι φτάνουν μέχρι τα πολυάριθμα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής, ο μοναχικός δρόμος που συνεχίζει ανάμεσα σε ελιές που δίνουν τη σκυτάλη σε φουντωτά πεύκα οδηγεί σε μία από τις εκπλήξεις του νησιού, η Παλιά Περίθεια, είναι το χωριό που υμνεί ο Guardian σε πρόσφατο δημοσίευμά του – ένα ατμοσφαιρικό πρώην χωριό φάντασμα – που ο Mark και η Saskia Hendriksen, το ζευγάρι βοήθησαν να αναβιώσει και να μετατραπεί σε ένα από τα πιο μαγευτικά αξιοθέατα της Κέρκυρας.
“Καθώς ανεβαίνω ψηλότερα, ο αέρας ψύχεται, τα ελαιόδεντρα μετατρέπονται σε πεύκα και αναρωτιέμαι αν έχω πάρει λάθος στροφή, μέχρι που ξαφνικά εμφανίζεται το χωριό, σαν κρυμμένο μέχρι την τελευταία στιγμή”, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου. “Φυσικά αυτό είναι σκόπιμο“, λέει ο Mark Hendriksen καθώς τον συναντώ στην είσοδο. “Το χωριό χτίστηκε με τέτοιο τρόπο που να βλέπεις αλλά να μην φαίνεται“, προσθέτει.
Με σπίτια που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, η Παλιά Περίθια είναι το αρχαιότερο χωριό της Κέρκυρας. Χτισμένο για να είναι ασφαλές από πειρατικές επιθέσεις, βρίσκεται κοντά στην κορυφή της ψηλότερης του όρους Παντοκράτορα, περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος και με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.
“Μια βόλτα στην Παλιά Περίθια θυμίζει κάτι από την παλιά δόξα. Κομψά πέτρινα αρχοντικά κατεστραμμένα από τις φθορές και την πάροδο του χρόνου και άλλα επισκευασμένα περιστοιχίζουν τους δρόμους, πολλά με περίτεχνα χαρακτηριστικά που εξακολουθούν να είναι ορατά, όπως τοιχογραφίες, διάφορα ηλιακά ρολόγια. Σε διάφορα σημεία, μάλιστα, ανάμεσα από κυματιστές σχισμές στο βουνό μπορεί κανείς να ρίξει μια ματιά στη θάλασσα, που μοιάζουν με δέσμες φωτός που διαπερνούν τα παράθυρα ενός επιβλητικού, πέτρινου πύργου”, αναφέρει ο συντάκτης.
Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού είναι η ροζ εκκλησία του Αγίου Ιακώβου της Περσίας. Ίσως το πιο συμβολικό σημάδι αναβίωσης στην Παλιά Περίθεια. Οι καμπάνες της, άρχισαν να χτυπούν ξανά καθώς το χωριό γιόρτασε τον πρώτο του γάμο και βάπτιση μετά από 50 χρόνια.
“Η ευκαιρία να δείτε την «πραγματική Κέρκυρα», με άφθονα μονοπάτια για πεζοπορία, ανάμεσα στα αγριολούλουδα, τα δέντρα και τις χελώνες”, αναφέρει ο συντάκτης. Το χωριό έχει γίνει επίσης καταφύγιο για συγγραφείς και καλλιτέχνες. “Πολλοί επισκέπτες έρχονται εδώ μόνο για να ζωγραφίσουν“, μου λέει ο Mark. “Υπάρχει κάτι ξεχωριστό εδώ, κάτι διαφορετικό.“