Από το κρασί στο Orient Express και την ποτοποιία… Τώρα στην Καβάλα με ελληνικό τζιν και ουίσκι

85

Ο Σύριος επιχειρηματίας Ναουάφ Σαλαμέχ που ξεκίνησε από γιατρός στο Τζάνειο αλλά δραστηριοποιείται στην ποτοποιία σε Ρουμανία και ΗΠΑ επιστρέφει στην Ελλάδα και θα παράγει αιθυλική αλκοόλη.

Από τα υπόγεια κελάρια του ομίλου, στην περιοχή Pleasa Prahova περίπου μια ώρα έξω από το Βουκουρέστι, ξεπηδούν ιστορίες που χάνονται στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε που μια από τις εταιρίες, την οποία εξαγόρασε στη συνέχεια το Alexandrion Group, προμήθευε με κρασί το θρυλικό τρένο Orient Express όταν διέσχιζε την Ευρώπη.

Παράλληλα, το ίδιο αφρώδες κρασί που απολάμβαναν οι επιβάτες του τρένου, είχε μπει στο Παλάτι της Ρουμανίας ως το αγαπημένο της βασιλικής οικογένειας που το προμηθεύεται μέχρι σήμερα.

Η Ρουμανοαμερικάνικη ποτοποιία παίρνει πλέον το …επενδυτικό τρένο για την Καβάλα όπου θα θέσει σε λειτουργία το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης στην Ελλάδα.

αφισα

Αρχικά θα παράγουμε 30 εκ. λίτρα αιθυλικής αλκοόλης το χρόνο

Η επένδυση που έχει ανακοινωθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, πήρε πριν από λίγες ημέρες το πράσινο φως από τον αναπτυξιακό νόμο και το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων ώστε να προχωρήσει το έργο.

«Αρχικά θα παράγουμε 30 εκ. λίτρα αιθυλικής αλκοόλης το χρόνο. Είναι μια επένδυση στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα που θα έχει πλέον δική της πρώτη ύλη για την ποτοποιία, την φαρμακοβιομηχανία και τον στρατό» λέει ο Πρόεδρος του Ομίλου Ναουάφ Σαλαμέχ.

 

Γεννημένος στη Συρία το 1966 ο κ. Σαλαμέχ μιλάει άπταιστα Ελληνικά καθώς σπούδασε ιατρική στη Ρουμανία και ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας ως γιατρός στον Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, ενώ ίδρυσε την πρώτη εταιρία του στην Κρήτη.

Κατάλληλο timing

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις της ποτοποιίας βρίσκονται στη Ρουμανία όπου λειτουργεί οινοποιείο και αποστακτήριο. Οι εργάτες δουλεύουν αυτή την εποχή πυρετωδώς στους αμπελώνες ενώ ο μούστος ζυμώνεται σε τεράστια μεταλλικά δοχεία. Στα κελάρια τα ποτά παλαιώνονται σε ξύλινα βαρέλια ένα επίπεδο κάτω από τα καζάνια με τα αποστάγματα. Όταν είναι έτοιμο το ποτό, τα μπουκάλια περνούν κατά χιλιάδες από τη γραμμή παραγωγής για να πάρουν ετικέτα πριν μπουν στα κιβώτια για την αγορά.

«Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε περίπου 60 χώρες» λέει ο CEO της εταιρίας Στέλιος Σάββα που ζει μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Ρουμανίας προσθέτοντας: Θέλαμε πολλά χρόνια να επενδύσουμε στην Ελλάδα και τώρα είναι το κατάλληλο timing καθώς η κυβέρνηση είναι υποστηρικτική στις επενδύσεις και μας παρέχει όποια βοήθεια χρειαζόμαστε.

Θα φτιάχνουν ελληνικό ουίσκι

Για την αιθυλική αλκοόλη, οι πρώτες ύλες ,κυρίως σιτάρι και καλαμπόκι, θα αγοράζονται από παραγωγούς της περιοχής, ενώ τα υπολείμματα του εργοστασίου θα μετατρέπονται σε ζωοτροφές. Η πρώτη φάση της επένδυσης υπολογίζεται στα 35 εκ. ευρώ και σταδιακά θα φτάσει τα 100 εκ. καθώς θα παράγονται και ποτά με Ελληνική ετικέτα.

«Η Ελλάδα θα έχει πλέον το δικό της ουίσκι, τη δική της βότκα, το δικό της τζιν και το δικό της ρούμι, με ελληνικά ονόματα που αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε με εταιρία ειδικών» λέει ο Ναουάφ Σαλαμέχ. Ο όμιλος ήδη κατασκευάζει αποστακτήριο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην περιοχή Carmell της Νέας Υόρκης ενώ έχει δραστηριότητα στην Βραζιλία και την Κύπρο.

Πηγή: iefimerida.gr