Η μικρή, ζαχαρωτή λιχουδιά, που συχνά έχει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, και αποτελεί ένα από τα εμβληματικά γλυκίσματα της Κεφαλονιάς, με πρώτη ύλη τα αμύγδαλα, που καβουρδίζονται με ζάχαρη ή μέλι, κανέλα και αποκτούν μια ασύγκριτη καραμελωμένη γεύση.
H ονομασία του παραδοσιακού αυτού εδέσματος προέρχεται από το ιταλικό “μάντορλα”(σ.σ. που σημαίνει αμύγδαλο), αφού την περίοδο εκείνη το νησί διοικούνταν από Βενετσιάνους. Κάπου εδώ δούλεψε το κεφαλονίτικο δαιμόνιο και αυτό που σκέφτηκε κάποια πρώτη νοικοκυρά είναι να χρησιμοποιήσει το λιβανιστήρι. Το θυμιατό, όπως αλλιώς είναι γνωστό. Έτσι λοιπόν όποτε ερχόταν κάποιος επισκέπτης, φρόντιζαν το λιβανιστήρι να είναι αναμμένο. Έριχναν μέσα στο λιβανιστήρι κάποια από τα περισσευούμενα αμύγδαλα μαζί με ελάχιστη ζάχαρη και ιδού … H πρώτη κεφαλονίτικη μάντολα! Η πρώτη μάντολα λοιπόν είναι στην ουσία αμύγδαλο καβουρδισμένο με λίγη ζάχαρη.
Μία συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ για να απολαύσετε τις παραδοσιακές μαντόλες Κεφαλονιάς “αλλιώς”…
Υλικά
500 γρ. βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
600 γρ. αλεύρι
200 γρ. μάντολες κόκκινες κοπανισμένες
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
40 γρ. ροδόνερο
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να φουσκώσουν και ν’ αφρατέψουν.
Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, το ροδόνερο και τις κοπανισμένες μάντολες και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ψηλό τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 30 λεπτά και για άλλα 30 – 40 λεπτά στους 160º C.
Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι έτσι ώστε να βγει στεγνό και αν χρειαστεί ψήνουμε λίγα λεπτά παραπάνω.
Για τη σως:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ομογενοποιούμε καλά.
Συνταγή: cooktime.gr
Και μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της στην υπέροχη Κεφαλονιά για να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές μαντόλες, αλλά και τα υπόλοιπα πεντανόστιμα πιάτα της!