Μαντολάτο: Μία Ζακυνθινή απόλαυση με μακρά ιστορία

441

«Νά’ταν η θάλλασσα κρασί και τα βουνά μεζέδες κι οι βάρκες κρασοπότηρα να πίνουν οι γλετζέδες». Η παραδοσιακή καντάδα αποπνέει την αγάπη των Ζακυνθινών για την μουσική και το καλό φαγητό.

Το μαντολάτο είναι το «ψωμί των ξηρών καρπών», οι ρίζες του πηγάζουν τριακόσια και πλέον χρόνια πίσω στην ιστορία, κατά την περίοδο της βενετσιάνικης κατοχής. Το ίδιο και το όνομα του, το οποίο οφείλει στο κύριο συστατικό, που στα ιταλικά λέγεται madorla. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζακυνθινής παράδοσης, αφού προσφέρεται στους αρραβώνες από τον γαμπρό στην νύφη και επίσης σερβίρεται σε γάμους, βαφτίσια, καθώς και επίσης τις αποκριές.

Και οι Ζακυνθινοί λένε ότι το σωστό μαντολάτο πρέπει να είναι σκληρό αλλά να σπάει εύκολα και να μην κολλάει στα δόντια. Έχουν, μάλιστα, μια παροιμία που αποδεικνύει τη φρεσκάδα του: «το μαντολάτο είναι γυαλί και αν δεν σπάσει μην το πάρεις…».

Δείτε τη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας τα παραδοσιακά μαντολάτα:

Υλικά:

  • 150γρ. ανάλατα φιστίκια, καθαρισμένα
  • 250γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 150γρ. μέλι
  • 2 κουτ. σούπας γλυκόζη
  • 2 ασπράδια
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 7 κουτ. σούπας θυμάρι, ξερό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου. Απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα τα φιστίκια. Βάζουμε στο φούρνο 6-8 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Toποθετούμε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 100 ml νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη, το μέλι και τη γλυκόζη και αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα 2 ασπράδια σε μαρέγκα μέχρι να δημιουργηθούν κορυφές.

Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το προσθέτουμε σιγά-σιγά στη μαρέγκα, χτυπώντας συνέχεια σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να «δέσει» το μίγμα. Προσθέτουμε τα φιστίκια, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.

Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί μήκους 23 εκ., τοποθετούμε μια λαδόκολλα και επάνω ρίχνουμε μια στρώση από το μίγμα. Απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα. Αφήνουμε μια νύχτα να σταθεροποιηθεί.

Την επόμενη ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές κουτί μέχρι μια εβδομάδα.

Συνταγή: olivimagazine.gr

Σας άνοιξε η όρεξη για το παραδοσιακό μαντολάτο και θέλετε να γευτείτε και το αυθεντικό από κοντά;

Εύκολα και γρήγορα με το Fior Di Levante, της Levante Ferries, θα φτάσετε στη Ζάκυνθο και θα απολαύσετε από κοντά την πλούσια γαστρονομία του νησιού!