Μαστιχωτή τυρόπιτα με πλούσια τυρένια γέμιση και τραγανή ροδοψημένη κρούστα κανταΐφι. Η γέμιση θυμίζει τυρόπιτα με μπεσαμέλ. Ψήστε το μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κανταΐφι και να τσιχλώσουν τα τυριά Αναποδογυρίστε το κανταΐφι για πιο τραγανό και λαχταριστό αποτέλεσμα.
Υλικά συνταγής
Για τη γέμιση
200 γραμ. Arla Mozzarella
200 γραμ. Arla Havarti
150 γραμ. Arla Σκληρό τυρί Δανίας
150 γραμ. Arla Samsoe
φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Για το κανταΐφι
1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι (500 γραμ.)
200 γραμ. βούτυρο
3 μεγάλα αυγά
700 γραμ. γάλα
Εκτέλεση
Για την τυρόπιτα κανταΐφι με 4 τυριά αναποδογυριστή, ξεκινάμε με τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα τυριά, τρίβουμε πιπέρι και πασπαλίζουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε τα τυριά.
Αφήνουμε τη γέμιση για την τυρόπιτα κανταΐφι με 4 τυριά αναποδογυριστή στην άκρη.
Για την τυρόπιτα κανταΐφι με 4 τυριά αναποδογυριστή
Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 25 χ35 εκατ. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και τα τοιχώματα, με λίγο από το
συνολικό βούτυρο.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι από την συσκευασία. Στρίβουμε το φύλλο κανταΐφι δεξιά κι αριστερά για να
χωρίσουν εύκολα οι ίνες του χωρίς να σπάσουν. Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη.
Τραβώντας τις ίνες κανταΐφι το ανοίγουμε και το «ξένουμε» να αφρατέψει.
Στρώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί το μισό κανταΐφι δημιουργώντας τη βάση φύλλου της τυρόπιτας.
Φροντίζουμε να μην υπάρχουν κενά στο ταψί.
Ραντίζουμε το κανταΐφι με το μισό λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση 4 τυριά αφήνοντας περιμετρικά 2 εκατοστά κενό από γέμιση, το
φύλλο.
Ανοίγουμε – αφρατεύουμε το άλλο μισό κανταΐφι και καλύπτουμε την πίτα.
Φροντίζουμε τα πλαϊνά της γέμισης να ντυθούν με κανταΐφι ώστε να φυλακίσουμε τα 4 τυριά μέσα στο
κανταΐφι και να μην ακουμπούν στο ταψί. Ραντίζουμε το φύλλο με το υπόλοιπο βούτυρο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να σπάσουν καλά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε τα
υγρά υλικά.
Περιχύνουμε σιγά σιγά με μια κουτάλα όλο το ταψί με την πίτα κανταΐφι. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια
με τις παλάμες ώστε να βραχεί το κανταΐφι και να ισιώσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε το κανταΐφι σκεπασμένο με μεμβράνη, να σταθεί το λιγότερο για 30 ́ σε θερμοκρασία
δωματίου να φουσκώσουν οι ίνες κανταΐφι και να ρουφήξουν όλα τα υγρά της πίτας.
Ψήνουμε το κανταΐφι με τυριά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, στη μεσαία
σχάρα για 45 ́.
Με προσοχή, καλύπτοντας την πίτα με το μεγάλο ταψί της κουζίνας, αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι στο
μεγάλο ταψί.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 ́ επιπλέον, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα το κανταΐφι παντού.
Μόλις βγάλουμε την τυρόπιτα κανταΐφι με 4 τυριά αναποδογυριστή, την αφήνουμε να σταθεί για 10 ́, να
τραβήξει η πίτα την υγρασία της.
(συνταγή από argiro.gr)