Ένα κοχύλι, που το χρησιμοποιούσαν ως μουσικό όργανο, ήχησε και πάλι μετά από 17.000 χρόνια. Μάλιστα, πρόκειται για το αρχαιότερο γνωστό πνευστό μουσικό όργανο που έχει ανακαλυφθεί στον πλανήτη, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Συγκεκριμένα, το κοχύλι που έχει ύψος 31 εκατοστά, πάχος 0,8 εκατοστά και διάμετρο 18 εκατοστά, είχε ανακαλυφθεί το 1931 στο σπήλαιο Μαρσούλας στα Πυρηναία. Πριν χρησιμοποιηθεί ως μουσικό όργανο ήταν το «σπίτι» για το Charonia Lampas, ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού. Οι επιστήμονες νόμιζαν αρχικά ότι επρόκειτο για ένα κύπελο, το οποίο χρησίμευε σε τελετουργικό.
Όταν διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για πνευστό μουσικό όργανο, επιστράτευσαν έναν μουσικό που παίζει χάλκινα πνευστά. Εκείνος κατάφερε να παράγει τρεις ήχους, οι οποίοι πλησιάζουν τις νότες Ντο (C), Ντο δίεση (C#) και Ρε (D). To Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), το Πανεπιστήμιο της Τουλούζ και το Musée du quai Branly-Jacques Chirac στο Παρίσι βρίσκονται πίσω από την έρευνα που οδήγησε σε αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.