Αυτό το στιφάδο με δαμάσκηνα είναι ένα άκρως χειμωνιάτικο φαγητό που συναντάμε συνήθως στα ταβερνάκια πέριξ της Λίμνης Πλαστήρα!
Αυτή η καρδιτσιώτικη χαρακτηριστική συνταγή γίνεται, όπως ακριβώς το στιφάδο, μόνο που εδώ προσθέτουμε και δαμάσκηνα! Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της νηστείας το φτιάχνουν χωρίς κρέας και λάδι και έχει την ίδια νοστιμιά.
Υλικά
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο
1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου, ολόκληρα
5 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
1 κιλό πατάτες, κυδωνάτες
1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
¾ φλιτζανιού ξίδι
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κλωναράκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 ξύλα κανέλας
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
300γρ. ξερά δαμάσκηνα
λίγο αλεύρι
αλάτι
Διαδικασία
1.Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και αλευρώνουμε ελαφρά. Χτυπάμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
2.Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τις πατάτες να σοταριστούν επίσης ελαφρά.
3.Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και αλατίζουμε. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν. Στην αρχή μην βάλετε νερό γιατί έχει ήδη πολλά υγρά και θα βγάλουν και τα κρεμμυδάκια. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο βραστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
4.Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα δαμάσκηνα. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε λίγα λεπτά σκεπασμένο πριν σερβίρουμε. Μπορείτε να κάνετε και κόκορα στιφάδο αλλά με το κρέας είναι πιο γευστικό.
συνταγή olivemagazine