Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα σημείο στην Ελλάδα που μπορεί να συναντήσεις παγετό ακόμη και το καλοκαίρι; Κι όμως συμβαίνει. Και όχι δεν είναι ο Όλυμπος!
Ο λόγος για το Μαίναλο στην Αρκαδία…
Στο εν λόγω επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο έχουν καταγραφεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός όλες τις εποχές του χρόνου.
Αυτό διαπιστώθηκε από μετεωρολογικούς σταθμούς που τοποθετήθηκαν σε δολίνες του βουνού, δηλαδή σε μεγάλες κοιλότητες που είναι σχηματισμένες από τη φύση σε αυτό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εντυπωσιακούς φυσικούς σχηματισμούς οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες ορεινές περιοχές της Ελλάδας λόγω καταβύθισης καταβύθισης του εδάφους. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι ίδιες περικλείονται από υψηλότερες ράχες, οι οποίες τις απομονώνουν από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ταυτόχρονα τις προστατεύουν από τους ανέμους.
Σε αυτές τις δολίνες του Μαινάλου έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Η παγωμέμενη Κεχρωτή
Μια τέτοια δολίνη βρίσκεται στην Κεχρωτή Μαινάλου του νομού Αρκαδίας, νότια από τη Βυτίνα. Από το Νοέμβριο του 2010 λειτουργεί στη δολίνη αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η εν λόγω δολίνη έχει υψόμετρο βάσης 1613 μέτρα και υψόμετρο χείλους 1646 μέτρα, ενώ περικλείεται από ράχες με υψόμετρο 1700-1800 μέτρα. Η έκτασή της στο χαμηλότερο σημείο εισόδου/εξόδου είναι 280 στρέμματα από τα οποία τα 90 είναι δασωμένα. Στο μέσο υψόμετρο των 1628 μέτρων η έκταση της δολίνης είναι 112 στρέμματα.
Εντυπωσιακές είναι καταγραφές των ελαχίστων θερμοκρασιών του μετεωρολογικού σταθμού στην Κεχρωτή από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη του 2017. Σύμφωνα με το meteo, όλους τους μήνες (ακόμα και τους καλοκαιρινούς) με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2012 και τον Ιούλιο του 2017, σημειώθηκε παγετός. Η πιο ακραία ελάχιστη σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2012, με τιμή -35.3 βαθμούς.
Φωτογραφίες: hikingexperience.gr