Μία από τις ωραιότερες ιταλικές σαλάτες! Η ιταλική σαλάτα panzanella με φρέσκια ή ψημένη ντομάτα, είναι μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων η οποία συνοδεύει υπέροχα τα κυρίως πιάτα σας ή τρώγεται σαν ελαφρύ γεύμα με ένα κρεμώδες τυρί.
Υλικά Συνταγής
- 6-8 πομοντόρια (μακρόστενες ντομάτες) μικρά κομμένα στη μέση (ή ανάμεικτες ντομάτες)
- λίγο ελαιόλαδο
- 4 φέτες ψωμί
- 3 χρωματιστές πιπεριές πράσινη – κόκκινη και κίτρινη
- 1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα
- λίγη κάπαρη
- λίγες ελιές
- φύλλα φρέσκο βασιλικό
- λίγη ρόκα
- μικρά φύλλα
-
Για το ντρέσινγκ
- 2-3 ντοματίνια τριμμένα
- 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι ή ξύδι από κρασί
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Μυστικά για τη σαλάτα panzanella
-Η panzanella μπορεί να γίνει και με φρέσκες ντομάτες, χωρίς να είναι ψημένες.
-Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να ψήσετε είναι τα καρέ ψωμιού. Το ψωμί πρέπει να είναι της χθεσινής ημέρας.
-Εναλλακτικά, αν αποφασίσετε να μην ψήσετε τις ντομάτες και να μην ανάψετε φούρνο, μπορείτε να κόψετε το ψωμί σε καρέ και να το ροδίσετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Όταν ροδίσει το ψωμί, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
-Στην panzanella μπορείτε να βάλετε όποιο λαχανικό σας αρέσει, όπως κρεμμύδι, αγγούρι κλπ. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για την ιταλική σαλάτα panzanella ! Έχω δοκιμάσει ακόμα και panzanella με σάλτσα αντζούγιας και είναι υπέροχη.
-Προαιρετικά μπορείτε να τρίψετε και μια σκελίδα σκόρδο στις ντομάτες
-Αν κάνετε panzanella με ωμά λαχανικά, κόψτε τις ντομάτες σε μπολ, ραντίστε με λίγο ξύδι κι ελαιόλαδο και πασπαλίστε λίγο αλάτι. Αφήστε τα υλικά να μαριναριστούν για 5-10’ να κατεβάσουν τους χυμούς τους.
-Η σάλτσα της σαλάτας που γίνεται από χυμό της φρέσκιας ντομάτας με ελαιόλαδο και αλάτι είναι πραγματικά με βουτιές. Αν οι ντομάτες δεν είναι αρκετά ζουμερές, τότε τρίψτε μια ντομάτα για να πάρετε τους χυμούς της για το ντρέσινγκ.
-Κλασικά η panzanella σερβίρεται με μοτσαρέλα φρέσκια ή φρέσκο τυρί μπουράτα. Όμως και με ένα κρεμώδες τυρί είναι πραγματικά τέλεια. Μην παραλείψετε το βασιλικό γιατί ο συνδυασμός είναι μοναδικός.
(συνταγή: argiro.gr)