Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια. Η φάβα της Σαντορίνης είναι απαλή και γλυκιά στη γεύση. Την ιδιαίτερη γεύση τη χρωστά στο μικροκλίμα και τη σύνθεση του εδάφους της Σαντορίνης. Η φάβα Σαντορίνης χαρακτηρίζεται προϊόν ΠΟΠ και κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα ελληνικά καλούδια.
Υλικά
- 1½ φλιτζ. τσαγιού φάβα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό καθαρισμένο και κομμένο στη μέση
- 120 ml ελαιόλαδο
- 120 ml χυμό λεμονιού
- 1 φύλλο δάφνης
- 6-7 κόκκους πιπεριού
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό καθαρισμένο και κομμένο σε καρέ
- ½ φλιτζ. τσαγιού κάπαρη ξαρμυρισμένη
- ½ φλιτζ. τσαγιού δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή τριμμένη
Διαδικασία
- Βήμα 1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη φάβα με 7 φλιτζάνια νερό στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση αρχίζω να ξαφρίζω για 5 λεπτά τουλάχιστον. Μετά χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω τα κομμάτια κρεμμυδιού. Σε ένα τουλπάνι βάζω τη δάφνη, το πιπέρι, το μπαχάρι. Τα τυλίγω καλά και τα ρίχνω στη κατσαρόλα που βράζει η φάβα. Αφήνω τη φάβα να βράσει για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Όταν απορροφήσει όλο το νερό αποσύρω από τη φωτιά και αποσύρω το τουλπάνι. Αλατοπιπερώνω, μεταφέρω το μίγμα στο μπλέντερ και προσθέτω εναλλάξ το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, την ώρα που πολτοποιείτε η φάβα.
- Βήμα 2. Για να τη σερβίρω προσθέτω στη κρέμα φάβα το μίγμα από το κρεμμύδι, τη κάπαρη, το δυόσμο και τη ρίγανη.
(συνταγή: dinanikolaou.gr)