Ένα δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, στο οποίο είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος, ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο.
Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.
Πεζοπορίες και διαδρομές στο δάσος της Φολόης
Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς το δάσος της Φολόης είναι η άνοιξη και οι αρχές του φθινοπώρου. Η εικόνα από τα πεσμένα φύλλα δημιουργούν μια μοναδική και άκρως μαγευτική εικόνα, εντελώς διαφορετική, από τη βαθυπράσινη και λουλουδιασμένη της άνοιξης.
Τα μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος θα τα εξερευνήσεις ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στην είσοδο του δάσους (το οποίο, αν πετύχεις ανοικτό, θα σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 περιοχή και αναλυτικές προτάσεις για τις ωραιότερες διαδρομές της) και ακολουθεί τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, πλάι σε τοξωτά γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι και το λεγόμενο «μονοπάτι της γραβάτας», που διασχίζει οκτώ χιλιόμετρα στην καρδιά του δάσους –η διαδρομή είναι εύκολη, την περπατάς άνετα σε δύο ώρες.
Extra Tip: Πολλά από τα δρομάκια του δάσους μπορείς να τα διασχίσει άνετα και με αυτοκίνητο. Ένας, μάλιστα, από αυτούς τους δασικούς δρόμους, εκείνος που ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και καταλήγει κοντά στη διασταύρωση Φολόης-Κούμανη, ήταν μία από τις ειδικές διαδρομές του Ράλι Ακρόπολης.
Στα πέριξ
Φολόη, Το ομώνυμο χωριό
Μπορεί να μην είναι γραφικό, όσο κάποια άλλα χωριά της Πελοποννήσου όμως εκεί θα έχεις την ευκαιρία να χαθείς στη μαγεία που προσφέρει η πλούσια βλάστηση αλλά και να δοκιμάσεις ντόπια κρεατικά στα ταβερνάκια του χωριού.
Το χωριό Δρίβη
Το ομορφότερο, ίσως, από τα χωριά που περιβάλλουν το δάσος. Η Λάμπεια, ή Δίβρη, απέχει περί τα 12 χιλιόμετρα από την Φολόη. Πέτρινα σπιτάκια, αμφιθεατρικά κτισμένα σε δυο καταπράσινες πλαγιές,παραδοσιακοί ξενώνες, γραφικά καφενεδάκια. Εδώ έχει τις πηγές του και ο ποταμός Ερύμανθος, ορμητικός, πανέμορφος Στα νερά του ψαρεύονται πέστροφες, ενώ πολλά σημεία του είναι ιδανικά για καγιάκ και ράφτινγκ. Λίγο ψηλότερα από το γραφικό χωριό Δίβρη, κοντά στα σύνορα με την Αχαΐα, περιτριγυρισμένο από το πυκνό δάσος με τα έλατα και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, βρίσκεται ένα από τα σπουδαιότερα μεταβυζαντινά μοναστήρια της περιοχής, η Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής ή Άνω Μονή ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής.
Ιερά Μονή Παναγίας Κρεμαστής
Στην πανέμορφη πευκόφυτη χαράδρα που σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά Λάνθι και Λαμπέτι, επάνω στον απόκρημνο βράχο με τη μαγευτική θέα στο δάσος της Φολόης και στο βουνό του Ερύμανθου, στέκεται η επιβλητική Ιερά Μονή της Παναγίας Κρεμαστής. Οφείλει την ονομασία της στην παράδοση ότι την εικόνα της Παναγίας βρήκε αιωρούμενη μέσα στο σπήλαιο ένας βοσκός που κρεμάστηκε από τον βράχο, καθώς και στο γεγονός ότι η ίδια η μονή φαίνεται σαν να κρέμεται από τον βράχο.
Πως θα πάτε
Εύκολα και γρήγορα μέσω της Ολυμπίας Οδού θα φτάσετε στον προορισμό σας αφού πρώτα θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την Αχαϊκή Ριβιέρα( δείτε περισσότερα εδώ). Και βουνό και θάλασσα!
(Πληροφορίες από allaboutpeloponnisos.com)