Παραδοσιακά καλντερίμια, πανέμορφα χωριά, διαδρομές πνιγμένες στο πράσινο με ρυάκια, μικροί καταρράκτες, και υπέροχες παραλίες. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για το καλοκαίρι και μας καλωσορίζουν στην… Άνδρο!
Πρόκειται για το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, δεύτερο σε έκταση μετά την Νάξο. Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι το Γαύριο, με τακτική σύνδεση με τη Ραφήνα, ενώ τα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και σκαφών αναψυχής.
Τι να δω στην Άνδρο
Αφανής Ναύτης
Στην πλατεία της Ρίβας, στο κάτω άκρο της Χώρας δεσπόζει το άγαλμα του Αφανή Ναύτη, προς τιμή όλων των ναυτικών που έχασαν την ζωή τους στη θάλασσα. Είναι έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή. Τοποθετήθηκε στο βάθρο του στις 5 Νοεμβρίου 1959 και έμεινε ακλόνητος μέχρι τις 30 Απριλίου του 2001 όπου ένας δυνατός αέρας τον έριξε στα μάρμαρα της πλατείας. Μετά την απαραίτητη επισκευή, τοποθετήθηκε στη θέση του. Είναι άγαλμα θρύλος, πόλος έλξης επισκεπτών, σήμα κατατεθέν, κλασικός τόπος ρεμβασμού, αναμνηστικών φωτογραφιών για όλους τους επισκέπτες του νησιού.
Καταρράκτες της Πυθάρας
Η ρεματιά της Πυθάρα βρίσκεται στα Αποίκια σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο μέσω ενός ομαλού μονοπατιού γεμάτο βλάστηση. Η διαδρομή σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον ‘Νεραϊδότοπο” όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση. Τα άφθονα νερά της τρέχουν ορμητικά και δημιουργούν έναν εκπληκτικό βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο σχηματίζοντας καταρράκτες και λίμνες όπου αφθονεί η υδρόβια ζωή. Οι πηγές είναι στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές είναι στην παραλία Γιάλια. Είναι ένα μικρό οικοσύστημα για πολλά πουλιά, αμφίβια και παράλληλα για σπάνια είδη φυτών και αγριολούλουδων που φυτρώνουν σε όλο το μήκος της ρεματιάς. Η Πυθάρα χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών ενώ από το 1863 μέχρι το 1936 τα νερά της κινούσαν το μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, τη “Φάμπρικα” λίγο πιο κάτω στο χωριό των Στενιών.
Πύργος του Αγίου Πέτρου
Ο πύργος του Αγίου Πέτρου, ελληνιστικής εποχής (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Είναι κυλινδρικός και σώζεται σε ύψος περίπου 20 μ. Η διάμετρος της βάσης του είναι 9,40 μ. και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του διασώζεται ελικοειδής κλίμακα που οδηγούσε σε πέντε τουλάχιστον ορόφους.
Ο πύργος είναι κτισμένος σε μία θέση ιδιαίτερα προνομιακή, αφού δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα με δυνατότητα ελέγχου των πλοίων. Επίσης γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης μετάλλου (χαλκού), που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του αιώνα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι παρόμοιες εργασίες γίνονταν στην αρχαιότητα. Προφανώς ο ρόλος του μνημείου ήταν για να ελέγχει στεριά και θάλασσα.
Στρόφιλας
Ο Στρόφιλας, η “αρχαιοτέρα πόλη της Ευρώπης” χρονολογείται στο 4.500 – 3.300 π.Χ. και ήρθε στο φως σχεδόν ανέπαφη. Τα ερείπια του μοναδικού σε μέγεθος και διατήρηση οχυρωμένου και πυκνοκτισμένου οικισμού επεκτείνονται σε απόσταση 25-30 στρεμμάτων στο κέντρο του οροπεδίου, στη δυτική ακτή του νησιού.
Κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών, αποκαλύφθηκαν λείψανα μεγάλων οικοδομημάτων, αψιδωτών και τετράπλευρων, τα οποία σώζονται μέχρι και 1 μ. ύψος. Βρέθηκε ακόμη το μεγαλύτερο τμήμα του τείχους, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 100 μ., σώζεται σε ύψος μέχρι και 2 μ. και έχει πάχος 1,60-2 μ.
Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα κινητά ευρήματα ανάμεσα στα οποία αποκαλύφθηκαν πήλινα αγγεία, άλλα λεπτότεχνα, άλλα χονδροειδή χρηστικά όπως π.χ. πίθοι και χύτρες, λίθινα εργαλεία, τέχνεργα οψιανού, αιχμές βελών και δοράτων από οψιανό, κοσμήματα, ειδώλια, χάλκινα αντικείμενα κ.ά.
Το Κάστρο της Φανερωμένης
Ή.ταν η μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη της Ανδρου (υπάρχουν όμως και ίχνη Ρωμαϊκής οχύρωσης). Χτίστηκε από τους Βενετούς για προφύλαξη από τους πειρατές. Βρίσκεται στα Βόρεια του Γυαλού (Όρμος Κορθίου) κοντά στα 600μ. υψόμετρο. Το κάστρο έχει ακόμη ερείπια από σπίτια, υδραγωγεία και τείχη. Τα βουνά της περιοχής είναι απόκρημνα και με “κομμένες” τις κορυφές τους. Δίνουν την εντύπωση πως τα βράχια ξεφυτρώνουν στην κορυφή. Πέτρες, βράχια και τείχη δικαιολογούν το μύθο του απόρθητου, πολλοί θρύλοι ενίσχυσαν αυτή την άποψη. Οι περισσότεροι έχουν για πρωταγωνίστρια μια γριά, που ή πρόδωσε ή θέλησε να προειδοποιήσει, ή προσπάθησε να ξεφύγει. Όπως και να έχει, η μνήμη της γριάς έμεινε χαραγμένη και λίγο πιο κάτω έδωσε το όνομα στη διάσημη παραλία “της γριάς το πήδημα”. Σήμερα στο Κάστρο φτάνει κανείς από μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό. Η θέα στο Αιγαίο επιβλητική, μοναδική. Υπόγειες διαβάσεις εξυπηρετούσαν την επικοινωνία με την ακτή της Μέλισσας. Κοντά στην είσοδο του κάστρου (200 μέτρα αριστερά της πύλης) βρίσκεται ένα σπήλαιο με σταλακτίτες. Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η εκκλησία της Φανερωμένης και γίνεται πανηγύρι. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για περίπατο, περισυλλογή, ρεμβασμό.
Μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια από το χωριό Κοχύλου.
Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής
Η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού και βρίσκεται ανάμεσα στο Γαύριο και το Μπατσί. Αρχικά στο μοναστήρι διέμεναν καλόγεροι μέχρι το 1928. Από εκεί κι έπειτα το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων.
Χωματόδρομος που ξεκινά από τον Άγιο Κυπριανό, μονοπάτι από το Μπατσί.
Πηγές Μαινήτων
Οι πηγές Μαινήτων βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό που είναι κτισμένος ανάμεσα στις καρυδιές και τα πλατάνια. Τα νερά τρέχουν από τα στόματα μαρμάρινων λεόντων, στη μικρή σκιερή πλατεία με τις ταβέρνες και τα καφενεία. Το όνομα του χωριού έλκει την καταγωγή του από τις μαινάδες τις νύμφες του θεού Διόνυσου, όμως ο ιστορικός Δημήτριος Πασχάλης, υποστηρίζει, ότι το όνομα Μαίνητες προέρχεται από τη λέξη “amoenitas”, που σημαίνει χαριτωμένος, ευχάριστος τόπος. Όπως να έχει είναι ένα από τα πιο όμορφα, καταπράσινα χωριά της ΄Ανδρου. Βρίσκονται πολύ κοντά στη Χώρα. Από το χωριό ξεκινά η κοιλάδα της Μεσαριάς που καταλήγει στην παραλία του Νημποργειού.
Έτοιμοι για βουτιές;
Στην Άνδρο θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα. Αμμώδεις ή βραχώδεις, ερημικές ή οργανωμένες, εύκολα προσβάσιμες πλαζ με ξαπλώστρες και beach bars ή δυσπρόσιτες. Άλλες ρηχές σαν πισίνες και άλλες με πιο βαθιά νερά. Όλες με κρυστάλλινα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές!
Της Γριάς το πήδημα
Από τις πιο χαρακτηριστικές και δημοφιλείς παραλίες της Άνδρου η Παραλία Της Γριάς το πήδημα στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού συγκεντρώνει – και δικαίως – τα βλέμματα πολλών όχι μόνο για τη μοναδικού κάλλους αμμουδιά της αλλά και για το…όνομα της και τον μύθο που αυτό κουβαλάει.
Χρυσή Άμμος
Στην δυτική Άνδρο, ανάμεσα στο λιμάνι του Γαυρίου και το κοσμοπολίτικο Μπατσί συναντάμε μία από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, την Παραλία Χρυσή Άμμος. Πρόκειται για μια από τις πρώτες οργανωμένες πλαζ της Άνδρου, πόλος έλξης δεκάδων παραθεριστών σε καθημερινή βάση.
Παραλία Βλυχάδα
Βόρεια παραλία με άμμο, ένας βράχος την χωρίζει στα δυο. Είναι καλή για ψάρεμα. Χωματόδρομος από τις Μερμιγκιές.
Πισωλιμνιώνας
Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα του Γαυρίου και κοντά στην γνωστότερη Παραλία Φελλός συναντάμε μια μεγάλη, απομονωμένη και πανέμορφη αμμουδιά, την Παραλία Πισωλιμνιώνας. Υπέροχο ηλιοβασίλεμα, χοντρή άμμος και βότσαλο και δροσερά νερά συνθέτουν ένα ρομαντικό εξαίσιο περιβάλλον που δεν πρέπει να χάσετε.
Πύργος
Τα βορειοδυτικά παράλια της Άνδρου κρύβουν μερικές από τις ομορφότερες παρθένες αμμουδιές του νησιού. Αν και δυσπρόσιτη η Παραλία Πύργος θα σας ανταμείψει με τα δροσερά νερά της. Εξάλλου ο πύργος που στέκει στην βορειοδυτική της άκρη – και έδωσε το όνομά του στην παρακείμενη ακτή -συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της ενετικής αρχιτεκτονικής στην Άνδρο.
Φελλός
Η Παραλία Φελλός είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία στην βορειοδυτική Άνδρο μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το λιμάνι του Γαυρίου. Βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο όρμο και η πρόσβαση σε αυτήν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς ο ασφάλτινος δρόμος φτάνει μέχρι τη θάλασσα καθιστώντας την παραλία Φελλός ιδανική για κολύμπι, παιχνίδια στην αμμουδιά αλλά και ξεκούραση κάτω από τα χαρακτηριστικά της αρμυρίκια.
Και μονοπάτια…
Μονοπάτια Άνδρος δύο λέξεις συνώνυμες. Η Άνδρος εξακολουθεί σήμερα να διαθέτει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που υπολογίζεται να ξεπερνά τα 300 χλμ σε μήκος. Το προσβάσιμο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ανέρχεται σήμερα σε 150 χλμ. περίπου. Οι διαδρομές συντηρούνται – όχι πάντα συστηματικά – με μέριμνα των περιφερειακών και τοπικών αρχών, ενίοτε με τη συνδρομή εθελοντών από όλο τον κόσμο. Σημαντική είναι και η συμμετοχή τοπικών εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.
Όπως καταλάβατε η Άνδρος καλύπτει όλα τα γούστα! Εσείς θα την εξερευνήσετε;
Πληροφορίες από andros-guide