Βόλος: Το κόσμημα του Παγασητικού

372

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Ο Βόλος βρίσκεται χτισμένος στον Παγασητικό κόλπο και μπορεί και συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τη μυστηριακή ομορφιά του βουνού των Κενταύρων.

Από τη μία τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, μουσεία βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες και από την άλλη το παραλιακό Μέτωπο της πόλης θα κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική.

Τι να δείτε στον Βόλο

Τα τσιπουράδικα

Τα τσιπουράδικα του Βόλου ήταν ήδη από τις αρχές του προηγούμενο αιώνα σημείο συνάντησης των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι κάθε μεσημέρι μαζεύονταν και έπιναν το τσιπουράκι τους συνοδεία εκλεκτών μεζέδων από τη θάλασσα του Παγασητικού. Ο θεσμός ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μ. Ασίας και με τα χρόνια καθιερώθηκε ως η αγαπημένη συνήθεια των Βολιωτών αλλά και κάθε επισκέπτη της περιοχής. Η φήμη των τσιπουράδικων σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πρωταγωνιστές είναι το τσίπουρο και οι εκλεκτοί μεζέδες, οι οποίοι είναι ατέλειωτοι. Χταποδάκια, σουπιές, γυαλιστερές, στρείδια, φούσκες, κυδώνια, γαρίδες και μικρά ψαράκια είναι λίγα από τα καλούδια της θάλασσας που θα απολαύσετε μεταξύ άλλων παρέα με το αγαπημένο σας απόσταγμα. Τα καλά τσιπουράδικα βρίσκονται στη συνοικία της Νέας Ιωνίας ενώ υπάρχουν και πολλά τσιπουράδικα στην παραλία του Βόλου. Κάποια διατηρούν ακόμη τη φυσιογνωμία εκείνης της εποχής.

Το Αρχαιολογικό μουσείο

Το Αρχαιολογικό μουσείο Βόλου είναι το κεντρικό μουσείο Θεσσαλίας και ένα από τα παλαιότερα της χώρας. Κτίσθηκε το 1909 με έξοδα του Αλέξιου Αθανασάκη από την Πορταριά Πηλίου και πρόκειται για ένα ισόγειο νεοκλασικό κτίριο συνολικού εμβαδού 870 τ.μ. που περιλαμβάνει επτά εκθεσιακούς χώρους. Στις δύο αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ενώ στις υπόλοιπες πέντε αίθουσες περιλαμβάνονται μια συλλογή Παλαιολιθικών ευρημάτων από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αίθουσα Νεολιθικής εποχής, δύο αίθουσες με αναπαραστάσεις τάφων, συλλογή χρυσών κοσμημάτων, συλλογή γραπτών επιτύμβιων στηλών από την περιοχή της Δημητριάδος, συλλογή ανάγλυφων επιτύμβιων και αναθηματικών στηλών, συλλογή πήλινων, χάλκινων και γυάλινων αγγείων όλων των περιόδων καθώς και συλλογή νομισμάτων από τη Θεσσαλία και από άλλες περιοχές του αρχαιοελληνικού κόσμου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου λειτουργεί όλο το χρόνο τις ώρες 8:30-15:00 εκτός Δευτέρας. Το εισιτήριο κοστίζει 2 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη γραμματεία του μουσείου στα τηλέφωνα 24210 25285 και 24210 24134.

Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου

Περίπου 5 χμ. έξω από το Βόλο βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Διμηνίου, ένας μεγάλος και καλά οργανωμένος οικισμός ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη Νεότερη Νεολιθική εποχή (τέλος 5ης χιλιετίας π.Χ) και είχε 200 – 300 κατοίκους. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος ξεχωρίζει για τη μοναδική του αρχιτεκτονική καθώς είναι ο μόνος οικισμός που φέρει έξι λιθόχτιστους περιβόλους οι οποίοι είχαν κατασκευαστεί ανά ζεύγη γύρω από τον οικισμό. Οι δύο πρώτοι όριζαν την κεντρική αυλή – πλατεία και ταυτόχρονα χρησίμευαν για να στηρίζουν τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών της κεντρικής αυλής. Όλα τα υπόλοιπα σπίτια του οικισμού ήταν χτισμένα μέσα σ’ αυτόν τον περίβολο.Τα σπίτια του οικισμού ήταν αρκετά μεγάλα και είχαν όλα κοινόχρηστη αυλή. Στα ευρήματα που βρέθηκαν υπάρχουν πολλά λίθινα και οστέινα εργαλεία, άφθονα κεραμικά αντικείμενα καθώς και ειδώλια και κοσμήματα. Το 1980 νοτιοανατολικά του λόφου με τα λείψανα αποκαλύφτηκε σημαντικός μυκηναϊκός πολιτισμός, ο οποίος ταυτίζεται με την πατρίδα του Ιάσονα, την Ιωλκό. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί οκτώ ανεξάρτητες ιδιωτικές κατοικιές και τα θεμέλια ενός μεγάλου μυκηναϊκού μεγάρου με θέα στο Παγασητικό. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν και δύο θολωτοί τάφοι βασιλέων της Ιωλκού. Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους στο τηλέφωνο 24210 85960.

Επιπλέον επισκεφθείτε:

– Την πεζοδρομημένη λεωφόρο Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» (στο λιμάνι), έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου), ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας.

– Το πανέμορφο κτίριο Παπαστράτου (1926) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

– Τη συνοικία «Παλιά» στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό – για να θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα (1925), που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

– Την δενροσκεπή πλατεία Ρήγα Φεραίου – την μεγαλύτερη της πόλης – με το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το κτίριο του Δημοτικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη σκηνή των Βαλκανίων.

– Το μεγάλο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με την ομώνυμη εκκλησία (έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Αρ. Ζάχου, 1936) και το πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.

– Το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (1925)σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.

– Τον κατάφυτο λόφο Γορίτσας με την ομώνυμη εκκλησιά της Παναγιάς (1892)στην κορυφή για μια πανοραμική θέα της πόλης και την Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη σε σπηλιά, δίπλα στη θάλασσα.