Μελαγκάβι: Ο φάρος με το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό

1.728

Ο Φάρος στην άκρα Μελαγκάβι ή αλλιώς Φάρος Ηραίον (από τον αρχαίο ναό της Ήρας που βρίσκεται κοντά του) βρίσκεται στη χερσόνησο Αγρίλαος, στον κόλπο Αλκυονίδων Νήσων και η θέα που προσφέρει κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος είναι μοναδική!

Από το 1897 είναι σταθερό σημείο αναφοράς για τα πλοία που ετοιμάζονται να μπουν στη διώρυγα της Κορίνθου.  Πρωτολειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και παρέμεινε σβηστός κατά τη διάρκεια της Κατοχής, για να ανάψει ξανά το 1947. Το 1982 το πετρέλαιο αντικαταστάθηκε από ηλεκτρικά κυκλώματα και ο φάρος συνεχίζει μέχρι σήμερα να στέλνει το φως του έως και 19 ν.μ. μακριά.

Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Τον Φάρο Μελαγκάβι θα τον βρείτε πάνω ακριβώς από το αρχαίο λιμάνι του Ηραίου και απέχει περίπου 400 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται οδικώς από το Λουτράκι προς τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Ακολουθήστε την Ολυμπία Οδό και σε λιγότερο από μία ώρα θα μπορείτε να απολαύσετε το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του Κορινθιακού!

Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Η “άγνωστη” λίμνη Βουλιαγμένης

Πρόκειται για μία λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα.

Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με άμμο εν αντιθέσει με την παραλία του Λουτρακίου. Ενώνεται με τον Κορινθιακό με ένα στενό άνοιγμα-δίαυλο, στον οποίο χωράνε μόνο οι ψαρόβαρκες.

Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου

Περνώντας τη λίμνη, βλέπουμε την πινακίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, ο οποίος βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας. Το Ηραίο αποτελείται από δύο τμήματα, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία και την Ήρα Λιμενία αντίστοιχα. Η λατρεία της θεάς άρχισε από τη Γεωμετρική περίοδο, ενώ γύρω στο 800 π.Χ. οικοδομήθηκε προς τιμήν της ο πρώτος αψιδωτός ναός. Αργότερα, προστέθηκαν και άλλοι ναοί, βωμοί, κτίσματα και η αγορά. Οι Κορίνθιοι από την απέναντι ακτή έρχονταν εδώ δύο φορές τον χρόνο και τιμούσαν τη θεά με τελετές και αφιερώματα.

Μπροστά από τα ερείπια του ναού υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι και ένας πέτρινος προβλήτας. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και φτάνουμε εκεί ακολουθώντας τον αριστερό χωματόδρομο και διανύοντας μια απόσταση 200 μέτρων.

Photo Credits: ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ