Οι κρύες μέρες του χειμώνα περνούν πιο εύκολα απολαμβάνοντας νόστιμες γεύσεις και θρεπτικά, ζεστά πιάτα. Μια τέλεια συνταγή για τις μέρες αυτές είναι η σούπα της ρωσικής κουζίνας με παντζάρια και λαχανικά.
Συνταγή για σούπα Μπορς (Borscht)
Μερίδες: 4
Υλικά
- 5 μικρά παντζάρια με τα κοτσάνια και τα φύλλα
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο
- 3 εκ. φρέσκια ρίζα τζίνζερ, ψιλοκομμένη
- 1 κλωνάρι λεμονόχορτο
- 1 μικρό σκόρδο
- 1 μικρό μάτσο φρέσκος άνηθος, κομμένος
- 300 ml ζωμός λαχανικών
- 300 ml φρέσκος χυμός παντζαριού
- Χυμός 1 λεμονιού
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
- Κρέμα γάλακτος χτυπημένη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πλύνε τα παντζάρια σε τρεχούμενο νερό, κόψε τα φύλλα μαζί με τα κοτσάνια τους και άφησέ τα στην άκρη. Ξεφλούδισε τα παντζάρια και κόψ’ τα σε κύβους 1-2 εκ.
- Κόψε τα κοτσάνια αφήνοντας ολόκληρα τα φύλλα. Ξεφλούδισε και ψιλόκοψε το σκόρδο.
- Ζέστανε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα,
πρόσθεσε το κομμένο κρεμμύδι και τσιγάρισέ το για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Πρόσθεσε το σκόρδο και το τζίντζερ και τσιγάρισε ανακατεύοντας συνέχεια για λίγα λεπτά. Πρόσθεσε τα κομμένα παντζάρια μαζί με τα κοτσάνια και συνέχισε για άλλα 5 λεπτά. - Ρίξε στην κατσαρόλα το ζωμό και το χυμό των παντζαριών και άφησε το μείγμα να βράσει. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε τη θερμοκρασία και σιγόβρασε χωρίς το καπάκι για περίπου 15 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα παντζάρια.
- Πρόσθεσε το χυμό του λεμονιού και τα φύλλα των παντζαριών και σιγόβρασε για 1 λεπτό. Πρόσθεσε τον άνηθο (κράτησε λίγο για το σερβίρισμα) και καρύκεψε με το αλάτι και το πιπέρι.
- Μοίρασε τη σούπα σε μπολ, σέρβιρε με 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος και πασπάλισε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
συνταγή από shape.gr