#Menoumespiti και φτιάχνουμε λαχταριστά, σπιτικά burgers!

88

Υπάρχουν πάρα πολλά καλά burgerάδικα στην πόλη. Άλλα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το καλύτερο είναι αυτό που φτιάχνουμε στο σπίτι μόνοι μας! Ο κόπος που θα κάνεις για να φτιάξεις το δικό σου, αλλά και οι μυρωδιές που αναδύονται κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, σου ανοίγουν την όρεξη με έναν τρόπο μοναδικό!

Εμείς μείναμε σπίτι και δημιουργήσαμε! Εσείς;

Για το σπιτικό burger θα χρειαστείτε:

400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

10 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. τυρί τσένταρ

2 ψωμάκια για Burger

20γρ. αγγούρι τουρσί

αλάτι

2 αυγά

κέτσαπ

μαγιονέζα

πατάτες (για συνοδευτικό)

Υλικά για καραμελωμένα κρεμμύδια και πιπεριά

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης

4 κ.σ. λάδι

2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι

1 κ.γλ. (γεμάτη)  ζάχαρη

Πως τα φτιάχνουμε:

Ζυγίζουμε τον κιμά σε 2 μπάλες των 200 γρ. για το κάθε μπιφτέκι.

Φορμάρουμε τον κιμά σε μπιφτέκια έτσι ώστε τα μπιφτέκια να είναι στρογγυλά και επίπεδα και η διάμετρός τους να είναι λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ψωμιού.

Αλατίζουμε τα μπιφτέκια και από τις δύο πλευρές.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και από τις 2 πλευρές.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια στον βαθμό της αρεσκείας μας και στο τέλος του μαγειρέματος βάζουμε πάνω στα μπιφτέκια τις φέτες από το τυρί για 1 λεπτό μέχρι να λιώσουν.

Σε ένα άλλο τηγάνι αντικολλητικό, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις πιπεριές (ψιλοκομμένα) , προσθέτουμε και 3-4 κ.σ. νερό και αχνίζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστεί εντελώς το νερό. Τότε προσθέτουμε το λάδι και τα μαραίνουμε ανακατεύοντας. Μετά από δυο λεπτά προσθέτουμε το βαλσάμικο και τη ζάχαρη , χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Σιγά-σιγά θα αρχίσουν τα λαχανικά να καραμελώνουν και να παίρνουν ένα γλυκό , χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν όσο γίνεται περισσότερο προσέχοντας να μην έχουμε δυνατά τη φωτιά και καούν. Όταν έχουν καραμελώσει αρκετά , (σε 20-25 λεπτά περίπου) αποσύρουμε από τη φωτιά.

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και αλείφουμε το κάτω μέρος του ψωμιού με την κέτσαπ και την μαγιονέζα.

Προσθέτουμε το αυγό μάτι και πάνω του τοποθετούμε το μπιφτέκι με το λιωμένο τσένταρ. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα λαχανικά τουρσί και σκεπάζουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού.

*Μπορείτε να αλλάξετε τα υλικά του Burger σας σύμφωνα με το γούστο σας. Κάποιες επιλογές μπορεί να είναι μπέικον, μουστάρδα, τομάτα, μανιτάρια, άλλα είδη τυριών κ.λπ.

EXTRA TIPS: 

  • Το κλασικό μπιφτέκι για burger γίνεται μόνο με μοσχαρίσιο κιμά, αλάτι και αν θέλουμε πιπέρι.
  • O κιμάς να καλό θα ήταν να έχει περιεκτικότητα 25-30% σε λιπαρά για να παραμείνει το μπιφτέκι ζουμερό στο ψήσιμο.