Glühwein: Tο κρασί των Χριστουγέννων – Δείτε τη συνταγή και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας

985

Το Gluhwein είναι ένα ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά το οποίο συνηθίζεται να προσφέρεται την περίοδο των Χριστουγέννων στις γερμανόφωνες χώρες καθώς και στην περιοχή της Αλσατίας στη Γαλλία.

Επίσης το gluhwein προσφέρεται και σε όλα τα χειμερινά θέρετρα της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας προκειμένου να ζεσταθούν οι λάτρεις του σκι και του snowboard.

Υλικά Συνταγής

  • 1 lt ξηρό κόκκινο κρασί (Αγιωργιτικο ή Merlot ή Pinot noir)
  • 3/4 φλ. νερό
  • 3/4 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική (ή καστανή ή ακόμα καλύτερα μέλι)
  • 2 πορτοκάλια
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1/4 κ.γλ κάρδαμο (κακουλέ)
  • 2 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 10 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1 μοσχοκάρυδο (τριμμένο)
  • 1 στικ βανίλιας (bourbon ή Μαδαγασκάρης) ή 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 ml brandy ή κονιάκ ή ρούμι παλαιωμένο

Εκτέλεση

Για το κόκκινο ζεστό κρασί με μπαχαρικά, γνωστό ως glühwein, κόβουμε πρώτα το 1 πορτοκάλι σε ροδέλες και καρφώνουμε πάνω σε αυτές τα γαρύφαλλα. Στύβουμε το δεύτερο πορτοκάλι και σουρώνουμε το χυμό. Χαράζουμε στην μέση την βανίλια, από πάνω μέχρι κάτω.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη ή το μέλι. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε το ξηρό κόκκινο κρασί και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Δηλαδή το τριμμένο κάρδαμο, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα ξυλάκια κανέλας, τις ροδέλες πορτοκάλι με τα καρφωμένα γαρύφαλλα, τη βανίλια ή το εκχύλισμα βανίλιας. Τέλος, τρίβουμε και ένα μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε μέσα και το χυμό πορτοκαλιού.

Αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει για περίπου 15 με 20 λεπτά. Δεν θέλουμε να βράσει γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με το ζεστό κρασί. Προσθέτουμε μέσα το μπράντι ή το κονιάκ ή εάν επιθυμούμε καλύτερα το παλαιωμένο ρούμι.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε το κόκκινο ζεστό κρασί σε ζεστό ποτήρι του κονιάκ ή οποιοδήποτε άλλο ποτήρι επιθυμούμε, αρκεί να είναι ζεστό για να μη σπάσει. Γαρνίρουμε με ροδέλα-φέτα πορτοκαλιού ή φλούδα πορτοκαλιού αποφεύγοντας όμως τη λευκή σάρκα του πορτοκαλιού για να μην πικρίσει το κρασί μας. Μπορούμε επίσης να γαρνίρουμε και με στικ κανέλας ή αστεροειδή γλυκάνισο ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορούμε να βάλουμε και όλα αυτά μαζί.

Μυστικά για το κόκκινο ζεστό κρασί με μπαχαρικά (Glühwein)

-Εάν επιθυμούμε να προσδώσουμε έναν πιο πικάντικο χαρακτήρα στο ζεστό κρασί μας, μπορούμε να προσθέσουμε όσο το ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα μερικές φέτες καθαρισμένου και κομμένου τζίντζερ ή μισή πιπεριά τσίλι.

-Το glühwein όπως το αποκαλούν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί, ή mulled wine όπως το αποκαλούν οι Άγγλοι, είναι στην ουσία ζεστό κρασί εμβαπτισμένο με μπαχαρικά και αρωματισμένο με πορτοκάλι.

-Σε πολλές περιπτώσεις η γεύση και ο αλκοολικός βαθμός ενισχύεται με μια μικρή ποσότητα μπράντι η κονιάκ, κάποιου παλαιωμένου γενικά αποστάγματος.

-Παραδοσιακά καταναλώνεται όλο το χειμώνα, ιδιαίτερα τις πολύ κρύες μέρες και νύχτες ειδικά την περίοδο των Άγιων ημερών των Χριστουγέννων. Συνηθίζεται να πωλείται κυρίως σε Χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές και πλατείες στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

συνταγή από argiro.gr