Ετοιμάστε εύκολους καλοκαιρινούς κολοκυθοκεφτέδες

140

Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ένας υπέροχος χορτοφαγικός μεζές, που απολαμβάνουμε τα καλοκαίρια στις ταβέρνες αλλά και σε οικογενειακές και φιλικές «μαζώξεις», και αποτελεί πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα.

Τώρα που μένουμε σπίτι τους φτιάχνουμε μόνοι μας! Δείτε τη συνταγή για τους πιο λαχταριστούς κολοκυθοκεφτέδες.

Υλικά:

– 1 κιλό κολοκυθάκια (4-5 μέτρια)

– 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα με ένα πιρούνι

– 250γρ φέτα

– 15γρ (4 κ.σ.) δυόσμος ψιλοκομμένος

– 15γρ (4 κ.σ.) μαϊντανός ψιλοκομμένος

– 15γρ (4 κ.σ.) άνηθος ψιλοκομμένος

– 100γρ (3/4 φλιτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 1 φλιτζ. (250ml) ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

– αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία: 

Κόβουμε τις άκρες από το κάθε κολοκυθάκι και τις πετάτε. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη. (εικ.1)

Τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με αρκετό αλάτι (περίπου 1-2 κ.γ.), και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Αφήνουμε να στραγγίξουν για 20-25 λεπτά. (εικ.2)

Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια μας ώστε να αποβάλλουν όσο νερό γίνεται. Τα προσθέτουμε σε ένα μέτριο ή μεγάλο μπολ. (εικ.3)

Προσθέτουμε τα αυγά, το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, πιπέρι, και το αλεύρι. (εικ.4). Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι (ή ζυμώνουμε με τα χέρια μας).

Βάζουμε τη φέτα (εικ. 5) θρυμματισμένη και τη «διπλώνουμε» μέσα στο μίγμα των κολοκυθιών (εικ.6). Προσέχουμε όσο γίνεται ώστε να μη διαλυθεί, θέλουμε να μείνουν κομματάκια μέσα στο μίγμα.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι και το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις το λάδι ζεσταθεί, πλάθουμε τηγανίτες από το μίγμα και τις τοποθετούμε στο τηγάνι. Κάθε τηγανιά χωράει περίπου 4-5 κολοκυθοκεφτέδες. Δεν βάζουμε πάρα πολλούς σε κάθε τηγανιά, γιατί θα πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και δε θα τηγανιστούν σωστά. (εικ.7)

Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά ανά πλευρά (εικ.8) και τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για λίγα λεπτά πριν τους σερβίρουμε, ώστε να απορροφηθούν τα λάδια.

Καλή όρεξη!

Tips: 

1. Ο χυλός του μίγματος δεν είναι πολύ σφιχτός, οπότε οι τηγανίτες σας θα είναι κάπως χαλαρές όταν τις τοποθετείτε στο τηγάνι. Μη σας ανησυχεί αυτό, θα τηγανιστούν μια χαρά.

2. Γυρνάμε τους κολοκυθοκεφτέδες μόνο μία φορά στο τηγάνισμα. Μετά από 2 λεπτά τηγανίσματος, έχουμε το νου μας και σηκώνουμε προσεκτικά κάθε κολοκυθοκεφτέ για να δούμε αν είναι έτοιμος ώστε να τον γυρίσουμε.

3. Μπορείτε να προσθέσετε και παραπάνω αλεύρι αν θέλετε ένα πιο σφιχτό μίγμα, flour αλλά κατά τη γνώμη μας αυτό επηρεάζει τη γεύση και την υφή του τελικού αποτελέσματος και θα πρέπει να αποφεύγεται.

4. Μπορείτε να προσθέσετε και περισσότερη φέτα αν θέλετε (μέχρι 350γρ).

5. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα για να δώσετε επιπλέον γεύση στους κολοκυθοκεφτέδες. Χρησιμοποιήστε μέτρια προς δυνατή (και όχι δυνατή) φωτιά. Μην αφήσετε το λάδι να κάψει πολύ πριν τους προσθέσετε (να μην καπνίσει).

littlecookingtips.com