Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με άρωμα Ευρώπης – Δείτε τη συνταγή

60

Λέγονται Vanillekipferl και πήραν το σχήμα τους από την ημισέληνο της τουρκικής σημαίας. Το 1683 η Βιέννη, πολιορκείται από τους Τούρκους. Τον τουρκικό στρατό ακολουθούσαν πάντα περίπου 5.000 λαγουμιτζήδες, αφού η τακτική, ήταν να σκάβουν λαγούμια κάτω από τα τείχη των πόλεων και στη συνέχεια να τα ανατινάζουν.

Οι λαγουμιτζήδες που έπιασαν δουλειά έξω από τη Βιέννη, υπολόγισαν «χωρίς τον αρτοποιό». Οι αυστριακοί φουρνάρηδες που δούλευαν τα ξημερώματα, άκουσαν τις αξίνες των Τούρκων να πλησιάζουν και αμέσως ειδοποίησαν τον αυστριακό στρατό για την επικείμενη εισβολή, σώζοντας έτσι την πόλη τους.

Υλικά

30 γρ. αμύγδαλα
30 γρ.φουντούκια
50 γρ. ζάχαρη άχνη
110 γρ. βούτυρο
1 κρόκο αυγού
1 λοβό βανίλιας ή 1 βανίλια σκόνη
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια στο μπολ του thermomix και αλέθουμε για 10 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.

Προσθέτουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε 5 δευτερόλεπτα στην ταχύτητα 10.

Ανακατεύουμε με την σπάτουλα, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρησιμοποιήσουμε φυσική βανίλια, χαράζουμε τον λοβό και παίρνουμε με το μαχαίρι το περιεχόμενό της.

Ρυθμίζουμε ένα λεπτό στην ταχύτητα στάχυ.

Φτιάχνουμε μια μπάλα με την ζύμη, την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.

Όταν περάσουν οι 2 ώρες παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε ανάμεσα στα χέρια μας χοντρά και κοντά κορδόνια και τους δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου.

Αν φτιάξουμε διπλή δόση, αφήνουμε την μισή ζύμη στο ψυγείο, για να παραμένει παγωμένη, μέχρι να πλάσουμε την άλλη μισή.

Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10-12 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο

Προσέχουμε να μην ροδίσουν πάρα πολύ, μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στις άκρες πρέπει να τα βγάλουμε.

Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς (για να μην θρυμματιστούν) και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Χωρίς το thermomix, αλέθουμε σε ένα μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε αυτό το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι, την βανίλια, το βούτυρο σε κύβους και τρίβουμε με τα χέρια μας ώσπου να γίνουν ψίχουλα.

Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.

Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ για αυτή την διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ.

Μόλις αρχίσει να παίρνει σχήμα η ζύμη μας πρέπει να σταματήσουμε το μίξερ.

Αφού φτιάξουμε την ζύμη ακολουθούμε τα βήματα όπως αναφέρονται πιο πάνω.

Καλή όρεξη!

συνταγή από mariplateau.blogspot.com