Εξερευνώντας θησαυρούς της Ιταλίας

630

Γράφει ο Γιάννης Δημητρέλλος

Ένα ταξίδι στην Εμίλια Ρομάνα, σε μία όχι και τόσο τουριστική περιοχή της Ιταλίας, ξεκίνησε για μένα από το αεροδρόμιο της Μπολόνια και έμελλε να με εντυπωσιάσει απρόσμενα. Το ταμπεραμέντο της Ιταλίας, πλούσιο και πολυμορφικό, έτσι ώστε να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία, καθώς και η αγάπη των ανθρώπων αυτής της χώρας για το κομψό ντύσιμο και τα γεμάτα φινέτσα αυτοκίνητά τους.

ΜΠΟΛΟΝΙΑ

Μόλις προσγειώνεσαι στο σχετικά μικρό, αλλά σύγχρονο αεροδρόμιο της Μπολόνια, μία έκθεση αντιπροσωπείας αυτοκινήτων της Lamborghini σε καλωσορίζει στην πόλη. Οι επιλογές για να φτάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Εμίλια Ρομάνα, είναι τρεις. Είτε μέσω ταξί, είτε μέσω mini bus , είτε μέσω τρένου που σε περίπου 5 λεπτά σε αφήνει στον σιδηροδρομικό σταθμό Bologna Centrale, απ’ όπου ξεκινάει το ιστορικό κέντρο της πόλης (Centro Storico). Η Μπολόνια είναι αρκετά μικρή και στο κέντρο της μπορείς να περιηγηθείς εύκολα με τα πόδια.

Το πρώτο αξιοθέατο που θα συναντήσεις είναι η Πιάτσα Ματζόρε, η κεντρική πλατεία της πόλης, πάνω στην οποία βρίσκεται το Παλάτσο ντε Ποντεστά, το Παλάτσο Κομουνάλε και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πετρονίου. Τα τρία αυτά κτήρια είναι επιβλητικά και η αρχιτεκτονική τους θα σας αφήσει άφωνους. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πετρονίου είναι ανοικτός για το κοινό και μπορείτε να θαυμάσετε στο εσωτερικό του τα πλούσια κειμήλια που διαθέτει. Θεωρείται ένας απ’ τους μεγαλύτερους ναούς στον κόσμο. Μάλιστα, η είσοδος στο εσωτερικό του Ναού είναι δωρεάν.

Άγαλμα Ποσειδώνα στην Piazza Maggiore

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την Πιάτσα Ματζόρε διασχίζοντας τη Via Rizzoli, τον κεντρικό δρόμο της Μπολόνια, οδηγείστε προς τους πύργους της Μπολόνια. Τα ονόματα των δύο πύργων είναι Ασινέλι και Γκαρισέντα και πίσω τους κρύβουν μεγάλη ιστορία. Στην εποχή του Μεσαίωνα οι πλούσιες οικογένειες της Μπολόνια θέλοντας να προβάλλουν τα πλούτη τους, κατασκεύαζαν ψηλούς πύργους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η νοοτροπία πως όσο ψηλότερος ήταν ο πύργος τόσο πιο πλούσια ήταν η οικογένεια. Έτσι οι οικογένειες των Ασινέλι και των Γκαρισέντα «το τερμάτισαν», στην προσπάθειά τους να συναγωνιστεί η μία την άλλη, με αποτέλεσμα οι αρχές της εποχής να τους απαγορέψουν να ψηλώσουν κι άλλο τους πύργους για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Μάλιστα, από το υπερβολικό ύψος οι πύργοι άρχισαν να γέρνουν, γεγονός που παραμένει μέχρι και σήμερα ορατό. Επιπλέον, για πολλούς Ιταλούς οι δύο
αυτοί πύργοι θεωρούνται ως οι πραγματικοί κεκλιμένοι, καθώς ο Πύργος της Πίζας δεν είναι στη πραγματικότητα πύργος αλλά καμπαναριό.

Σοκάκι στο κέντρο της Μπολόνια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όσον αφορά τη διασκέδαση ,το φαγητό και το ποτό θα σας πρότεινα την πλατεία και γενικά τη φοιτητική γειτονιά του Santo Stefano. Τα μαγαζιά της περιοχής είναι αρκετά όμορφα και διαθέτουν ποιοτικό φαγητό και πότο. Επίσης, η αρχιτεκτονική των κτηρίων της πλατείας και της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου θα σας εντυπωσιάσουν.

Piazza Santo Stefano

ΠΑΡΜΑ

Σε απόσταση περίπου 90 χιλιόμετρων από τη Μπολόνια, βρίσκεται η ελαφρώς πιο ήσυχη, αλλά εξίσου όμορφη πόλη της Πάρμα. Μία πόλη περίπου 200.000 κατοίκων, η οποία διαφέρει αρχιτεκτονικά από τη Μπολόνια και προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να δοκιμάσει μοναδικές γεύσεις της ιταλικής κουζίνας. Προσωπικά, στο ταξίδι μου, το νοστιμότερο φαγητό το γεύτηκα στην Πάρμα, καθώς το παραδοσιακό τυρί «Παρμεζάνα» (που οφείλει το όνομά του στη πόλη) ήταν εξαιρετικό. Ειδικά αν το συνοδεύσεις με ντόπιο κρασί σε κάποιο από τα γραφικά σοκάκια στο κέντρο της πόλης, τότε γίνεται μοναδικό. Επιπλέον, η Πάρμα φημίζεται και για το προσούτο της, ένα πασίγνωστο ιταλικό αλλαντικό προερχόμενο από χοιρινό κρέας.

Η Θέα της κεντρικής πλατείας της Πάρμα

Όσον αφορά τα αξιοθέατα της πόλης, τα σημεία που αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε, είναι η κεντρική πλατεία, Πιάτσα Τζουζέπε Γκαριμπάλντι , με το επιβλητικό δημαρχείο της. Λίγα μέτρα μακριά από τη πλατεία, δεν πρέπει να παραλείψετε την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή και το Παλάτσο ντε λα Πιλότα, μέσα στο οποίο στεγάζεται η σχολή καλών τεχνών της πόλης. Τέλος, αφού περάσετε τον ποταμό Πάρμα που χωρίζει τη πόλη στα δύο, μέσω αρκετών γεφυρών που βρίσκονται στην πόλη, θα βρεθείτε στο πάρκο Ντουκάλε, ένα αρκετά μεγάλο πάρκο για τα δεδομένα της πόλης, αλλά και αρκετά ενδιαφέρον, καθώς στο χώρο του βρίσκονται αρκετά ιστορικά κτήρια αλλά και παλάτια.

Ναός του Άγιου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Πάρμα