Skyscanner: Ταξιδεύετε; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορωνοϊό

92

Ενημερώσεις και συμβουλές ταξιδιού από αξιόπιστες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, συλλέχθηκαν από την Skyscanner, προκειμένου να διευκολύνει τους ταξιδιώτες που αναρωτιούνται για το πόσο ασφαλές είναι ένα ταξίδι αυτή την περίοδο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει τακτικά ταξιδιωτικές συστάσεις για λόγους που κυμαίνονται από εγκληματικές πράξεις μέχρι αναταραχές στην υγεία. Τα επίπεδα ταξιδιωτικών συστάσεων είναι τα εξής: 1. Να ασκείτε κανονικές προφυλάξεις. 2. Να ασκήσετε αυξημένη προσοχή. 3. Αναθεωρήστε το ταξίδι σας. και 4. Μην ταξιδεύετε.

Αυτή τη στιγμή, οι συστάσεις για τα ταξίδια σε σχέση με τον κορωνοϊό, αφορούν σε χώρες που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές εστίες.

Κίνα: Επίπεδο 4 – Μην ταξιδεύετε.

Νότια Κορέα: Επίπεδο 3 – Αναθεωρήστε το ταξίδι σας. Ωστόσο, για το Daegu εκδόθηκε  Επίπεδο 4 – Μην ταξιδεύετε λόγω του επιπέδου μετάδοσης του ιού και επιβολής τοπικών διαδικασιών καραντίνας.

Ιταλία: Επίπεδο 3 – Αναθεωρήστε το ταξίδι σας. Ωστόσο, για τη Λομβαρδία και το Βένετο εκδόθηκε σύσταση Επιπέδου 4 – Μην ταξιδεύετε λόγω του επιπέδου της κοινοτικής μετάδοσης του ιού και της επιβολής τοπικών διαδικασιών καραντίνας.

Ιράν: Επίπεδο 4 – Μην ταξιδεύετε.

Ιαπωνία: Επίπεδο 2: Αυξημένη προσοχή.

Χονγκ Κονγκ: Επίπεδο 2: Αυξημένη προσοχή.

Δεδομένου ότι η κατάσταση μεταβάλλεται διαρκώς, είναι σημαντικό να ελέγχετε τον ιστότοπο του CDC για τις πιο πρόσφατες συστάσεις και ταξιδιωτικές ενημερώσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Καθώς ο ιός εξαπλώθηκε και εκτός Ασίας, ο ΠΟΥ δήλωσε τον κορωνοϊό παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και οι άμεσες ενέργειες από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες ήταν αποτελεσματικές σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που δεν είχε συμβεί ποτέ κατά το παρελθόν.

Πόλεις στην Κίνα και την Ιταλία βρίσκονται υπό πλήρη απομόνωση, απαγορεύοντας τα εισερχόμενα και εξερχόμενα ταξίδια, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Σε όλο τον κόσμο,  συνέδρια και εκδηλώσεις ακυρώνονται ή αναβάλλονται, σχολεία κλείνουν τις πόρτες τους και μεταφέρονται σε εικονικές αίθουσες διδασκαλίας,  υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι,  κρουαζιερόπλοια απαγορεύεται να εισέλθουν σε λιμάνια,  ξενοδοχεία βρίσκονται σε καραντίνα και  πτήσεις ακυρώνονται λόγω μειωμένης ζήτησης.

Καθώς ο κορωνοϊός εμφανίζεται σε νέες περιοχές, οι φόβοι των καταναλωτών οδήγησαν σε μειωμένα αεροπορικά ταξίδια, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες να αντιδράσουν ακυρώνοντας πτήσεις προς πόλεις της Ασίας και της Ευρώπης. Οι αερομεταφορείς παραιτούνται επίσης από τις ποινές για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ακυρώσουν ή να αναβάλουν το ταξίδι τους. Εάν σκέφτεστε να αλλάξετε τα σχέδιά σας για ένα επερχόμενο ταξίδι, επικοινωνήστε άμεσα με την αεροπορική εταιρεία για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις των ταξιδιωτών:

Τι συμβαίνει στα αεροδρόμια;

Οι αερολιμένες σε όλο τον κόσμο παίρνουν εξαιρετικά σοβαρά τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών σχετικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  Ελέγχουν τους ταξιδιώτες, λαμβάνοντας τη θερμοκρασία τους για να δουν αν έχουν πυρετό. Εκείνοι που είναι άρρωστοι λαμβάνουν περαιτέρω αξιολόγηση και μερικές φορές καραντίνα 14 ημερών. Εάν οι ταξιδιώτες δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή δεν αναφέρουν ότι είναι άρρωστοι, τους δίνεται εκπαιδευτικό υλικό που αναφέρει λεπτομερώς τι πρέπει να κάνουν αν αρρωστήσουν.

Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου από τον κορωνοϊό;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, πλένοντας συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή τρίβοντάς τα με αλκοόλ. Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Αποφύγετε την επαφή με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης. Μαγειρέψτε καλά όλα τα κρέατα και τα αυγά. Αποφύγετε την επαφή χωρίς προστασία με άγρια ζώα ή ζώα εκμετάλλευσης.

Τι πρέπει να κάνω εάν ήμουν πρόσφατα σε μια χώρα που βιώνει ξέσπασμα του ιού;

Οι επίσημες συμβουλές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) για όσους έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε προορισμούς όπως η Κίνα, η Ιταλία, το Ιράν και η Νότια Κορέα και από τότε έχουν αρχίσει να αισθάνονται άρρωστοι, είναι να απομονώνονται στο σπίτι εάν δεν βιώνουν σοβαρά συμπτώματα. Εάν αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα, όπως δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια. Και πριν μεταβούν στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης ή στο γραφείο του γιατρού, πρέπει να καλέσουν το γιατρό και να συζητήσουν τα συμπτώματά τους, ώστε να δώσουν στο γραφείο την ευκαιρία να προετοιμάσει το προσωπικό του για την άφιξή του.

Έχουν αλλάξει οι πολιτικές κράτησης αεροπορικών εταιρειών ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού;

Για πτήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν εφαρμόσει μια πολιτική που βοηθά τους ταξιδιώτες να κάνουν κρατήσεις με εμπιστοσύνη. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως τη δυνατότητα αλλαγής της ημερομηνίας πτήσης χωρίς την επιβολή πρόσθετης χρέωσης και μερικές φορές την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της διαφοράς του ναύλου. Οι εταιρείες JetBlue και Alaska Airlines, για παράδειγμα, δεν έχουν ακυρώσει καμία διαδρομή, αλλά παραιτούνται από τέλη για αλλαγές πτήσεων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ημερομηνίας.

Καθώς οι εστίες κορωνοϊού συνεχίζονται, οι αεροπορικές εταιρείες επεκτείνουν τις ημερομηνίες λήξης των νέων πολιτικών, επομένως παρακολουθήστε τον ιστότοπο της αεροπορικής σας εταιρείας για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Έχω προγραμματίσει ένα ταξίδι αυτό το μήνα. Μπορώ να ταξιδέψω;

Αυτή είναι μια πολύ προσωπική απόφαση και δεν μπορούμε να σας συμβουλέψουμε αν πρέπει να ταξιδέψετε ή όχι. Ελέγξτε τον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για συμβουλές ταξιδιού στον προορισμό σας, ώστε να μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένη απόφαση. Εάν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, ακολουθήστε τις συμβουλές του ΠΟΥ για να προστατευθείτε και για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε.

Θέλω να κανονίσω τα ταξίδια μου, αλλά αν συνεχιστεί η επιδημία, θέλω να είμαι σε θέση να κάνω αλλαγές χωρίς τερατώδη τέλη. Πώς μπορώ να προστατεύσω το ταξίδι μου;

Ένας μεγάλος αριθμός αεροπορικών εταιρειών προσφέρει ευέλικτες πολιτικές αλλαγής και επιστροφής χρημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των τελών ποινής, για τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών περιόδων (οι ακριβείς ημερομηνίες ποικίλλουν ανά αεροπορική εταιρεία).

Κάθε φορά που θέλετε να έχετε εγγυημένη μέγιστη ευελιξία, θα πρέπει να κάνετε κράτηση για μια πλήρως επιστρέψιμη τιμή πτήσης. Αυτά τα εισιτήρια κοστίζουν περισσότερο, αλλά περιλαμβάνουν την επιλογή να ακυρώσετε το ταξίδι σας εντελώς οποιαδήποτε στιγμή πριν την αναχώρηση και να πάρετε όλα τα χρήματά σας πίσω (χωρίς να αφαιρεθούν οι ακυρωτικές αμοιβές). Οι ταξιδιωτικές πολιτικές περιορισμένου χρόνου που προσφέρονται αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπουν την πλήρη επιστροφή χρημάτων, αλλά μόνο μια αλλαγή ημερομηνίας χωρίς χρέωση.

Για να μάθετε ποιες επιλογές έχετε, μιλήστε απευθείας με την αεροπορική εταιρεία. Πολλοί ανακοινώνουν τις ευέλικτες πολιτικές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις δημοσιεύουν επίσης στον επίσημο ιστότοπό τους. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες και καλέστε το κέντρο υποστήριξης της αεροπορικής εταιρείας εάν έχετε ερωτήσεις ή αμφιβολίες.

Από το Tornosnews