Κορωνοϊός και ταξίδια: Νέα μέτρα λαμβάνει η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας

24

Tην υιοθέτηση επιπρόσθετων και ενισχυμένων μέτρων ελέγχου για την αντιμετώπιση του COVID-19, ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα:

-Απαγορεύεται η επιβίβαση σε όλα τα άτομα που έχουν ταξιδέψει ή έχουν διέλθει από αεροδρόμια της Νότιας Κορέας, του Ιράν, της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, και από κάθε δήμο της Ιταλίας που υπόκειται σε μέτρα απομόνωσης (καραντίνας) από την ιταλική κυβέρνηση, όπως έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, εντός 14 ημερών πριν από την επιβίβαση τους.

-Απαγορεύεται η επιβίβαση σε όλα τα άτομα, τα οποία σε διάστημα 14 ημερών πριν από την επιβίβασή τους, έχουν έρθει σε επαφή, ή έχουν βοηθήσει οποιονδήποτε έχει διαγνωστεί ή ενδέχεται να έχει προσληφθεί από τον COVID-19 ή είναι υπό ιατρική παρακολούθηση για πιθανό κρούσμα COVID-19.

-Πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι πριν από την επιβίβαση για την εφαρμογή αυτών των προληπτικών μέτρων. Οποιοσδήποτε παρουσιάσει συμπτώματα του COVID-19 θα υπόκειται σε επιπλέον ελέγχους και θα λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Και οι ελληνικοί φορείς σε ετοιμότητα

Σε αντίστοιχη επαγρύπνηση βρίσκεται και η Ελληνική Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η οποία συστήνει ψυχραιμία στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε δημόσια, η Ένωση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη της, τα οποία εκπροσωπούν τις διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία από πλευράς δρομολογίων – στην εκτέλεση κυκλικών ταξιδίων – με προσεγγίσεις και σε λιμένες γειτονικών χωρών.

Προκειμένου δε για την λήψη των αναγκαίων μέτρων από πλευράς των τοπικών αρμοδίων Αρχών, υπάρχει επικοινωνία της Ένωσης με την κεντρική Διοίκηση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας και ιδιαίτερα με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση, αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και τήρηση κατά περίπτωση των μέτρων πρόληψης.