Η Βρετανία εξετάζει να εξαιρέσει τους πλήρως εμβολιασμένους από την ταξιδιωτική καραντίνα

13

Την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων Βρετανών από την υποχρέωση καραντίνας εξετάζει η Βρετανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ δήλωσε ξανά το πρωί της Τρίτης ότι η άρση της υποχρέωσης δεκαήμερης καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από χώρες της πορτοκαλί λίστας είναι «απολύτως κάτι» που εξετάζει η κυβέρνηση.

«Δεν έχει γίνει ακόμα κλινική σύσταση, αλλά εργαζόμαστε επ’ αυτού», είπε στο Sky News ο κ. Χάνκοκ αναφερόμενος στην προοπτική αντικατάστασης της καραντίνας από ημερήσια διαγνωστικά τεστ. «Είναι κάτι που θέλω να δω», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.

Στο ερώτημα, ωστόσο, αν το μέτρο θα έχει εφαρμοστεί έως τον Αύγουστο, ο κ. Χάνκοκ δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Θα φτάσουμε (σε αυτή την απόφαση) όταν θα είναι ασφαλές, θέλουμε να το κάνουμε σωστά», περιορίστηκε να πει.

Για το ζήτημα μίλησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατά την επίσκεψή του στο Χερτφορντσάιρ. «Όταν πρόκειται για ταξίδια, σίγουρα θα εξετάσουμε κάτι τέτοιο, αλλά τονίζω ότι πως αυτό που συμβαίνει , θα είναι μια δύσκολη χρονιά για ταξίδια. Θα υπάρξει ταλαιπωρία, θα υπάρξουν καθυστερήσεις, φοβάμαι, διότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να διατηρηθεί η χώρα ασφαλής και να μπει φρένο στην επιστροφή του ιού», τόνισε.

Κυβερνητική πηγή λέει, ωστόσο, στους Times ότι ο Ιούλιος θεωρείται «πολύ νωρίς» για να ισχύσει το νέο μέτρο, με τον Αύγουστο να θεωρείται πιο πιθανό χρονικό σημείο καθώς ένα επαρκές ποσοστό του πληθυσμού θα έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Ένα πιθανό εμπόδιο είναι το το θα ισχύει για τα παιδιά, που τουλάχιστον για την ώρα δεν περιλαμβάνονται στο βρετανικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Κατά τους Times αυτό έχει εγείρει την πιθανότητα καθυστέρησης άρσης της καραντίνας μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στα σχολεία από μαθητές που θα έχουν επιστρέψει από διακοπές στο εξωτερικό.

Κυβερνητικός παράγοντας λέει, εξάλλου, στην εφημερίδα ότι μόνο «μια χούφτα» χωρών θα μπορούσαν να περιληφθούν σε μια περιορισμένη διεύρυνση της πράσινης λίστας, που για την ώρα περιέχει μόνο 11 χώρες και εδάφη, εκ των οποίων μόνο η Ισλανδία και το Γιβραλτάρ από την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αφίξεις στη Βρετανία από χώρες της πράσινης λίστας δεν υποχρεούνται σε δεκαήμερη καραντίνα, σε αντίθεση με τις αφίξεις από την πορτοκαλί και κόκκινη λίστα.