Φαράγγι του Βίκου: Μία μαγευτική τοποθεσία με ρεκόρ Γκίνες

721

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα το οποίο βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με τεράστια οικολογική αξία και θέα που κόβει την ανάσα!

Έχει κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.

Η πανίδα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη και η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για διάφορα είδη ζώων. Σημαντικό είναι πως στην περιοχή του φαραγγιού κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που σχετίζεται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία έχει απαγορευτεί αυστηρά. Η απαγόρευση αυτή συνέβαλε στη δημιουργία αυτού του ευνοϊκού περιβάλλοντος για σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων. Επίσης, η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πληθώρα σπάνιων βοτάνων, πολλά από τα οποία έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αι. πρακτικοί γιατροί χρησιμοποιούσαν τα βότανα του φαραγγιού για διάφορες θεραπείες.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσεις είναι, να το διασχίσεις μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Αν δεν θες να κοπιάσεις μπορείς απλά να αγναντέψεις τη χαράδρα από ψηλά. Τα καλύτερα σημεία για να το κάνεις βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής. Καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το καλοκαίρι και πάντα με τη συντροφιά έμπειρου συνοδού.

Εθνικός Δρυμός Βίκου

O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου εκτείνεται στο ορεινό συγκρότημα της Τύμφης, στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Οι έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο μαγεύουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Κατάφυτες πυκνές εκτάσεις αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς.

O Εθνικός Δρυμός περιλαμβάνει την χαράδρα του ποταμού Αώου, τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, τον ποταμό Βοϊδομάτη και το ιδιαίτερων αντιθέσεων φαράγγι του Βίκου, καθώς και μία σειρά από μικρούς οικισμούς.

Η Δρακόλιμνη Τύμφης και η κορυφή Γκαμήλα

Οι τέσσερις οικισμοί που περιλαμβάνονται στον Δρυμό, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιδιαίτερης Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής: το Μεγάλο Πάπιγκο, το Μικρό Πάπιγκο, το Μονοδέντρι και ο Βίκος. Περιμετρικά και πολύ κοντά στα όρια του Δρυμού είναι χτισμένα άλλα έξι χωριά. Η Αρίστη, ο Άγιος Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι, όπως επίσης και η πόλη της Κόνιτσας και τα χωριά Καλλιθέα και Κλειδωνιά.

Το Μικρό Πάπιγκο

Ώρα για άσκηση

Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία και ορειβασία, οι περιηγήσεις δίνουν την ευκαιρία για μοναδική επαφή με το ατόφιο φυσικό περιβάλλον. Οι αθλητικές ενασχολήσεις που σχετίζονται με τη φύση και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες στην περιοχή του δρυμού είναι κυρίως: καγιάκ, ράφτινγκ, πολύωρη ανάβαση στις κορυφές της περιοχής. Αμέτρητος είναι ο αριθμός των διαδρομών που ποικίλλουν από έναν απλό περίπατο μέχρι πολύωρο σκαρφάλωμα στις κορυφές της Γκαμήλας.

Οι πιο πολυσύχναστες ορειβατικές διαδρομές βρίσκονται σε εξής σημεία: Γκαμήλα, Δρακολίμνη, Βίκο, Κοζιακό, Κούστα, Τσούκα Ρόσα, Αβγό και στα σηματοδοτημένα μονοπάτια με τον κωδικό Ζ, που ενώνουν τους οικισμούς του Ζαγορίου. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για παραπέντε στους Ασπραγγέλους, ιππασία στα Κάτω Πεδινά, κανό στο φαράγγι του Βίκου καγιάκ και ράφτινγκ στο Βοϊδομάτη, τον Αώο, τον Βάρδα και τον Ζαγορίτικο. Επίσης τα σπήλαια και βάραθρα στα οροπέδια της Τύμφης ενδείκνυνται για εξερεύνηση. Η περιοχή φιλοξενεί δύο ορειβατικά καταφύγια, στην Γκαμήλα και στη Βωβούσα. Καταλύματα υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα χωριά της περιοχής.

Ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη