Λιμοντσέλο: Φτιάξτε δροσερό Ιταλικό λικέρ λεμονιού

198

Δροσερό λικέρ με ελάχιστα υλικά και άρωμα Ιταλίας!

Υλικά

10 μέτρια χοντρόφλουδα λεμόνια
600 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας*

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λεμόνια και βγάζουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας που βάζουμε σε γυάλα μαζί με το οινόπνευμα, για 15 μέρες. Σουρώνουμε τις φλούδες και ανακατεύουμε το οινόπνευμα με ένα σιρόπι που φτιάχνουμε με τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε σε μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη –δεν παγώνει- γιατί πίνεται παγωμένο. Είναι το τέλειο digestif.

Αν θέλετε να πειραματιστείτε με την κρεμώδη εκδοχή κρατήστε τις ίδιες αναλογίες απλά μειώστε το νερό στα 500 ml και προσθέστε στα υλικά σας ένα λίτρο φρέσκο γάλα με 1,5% λιπαρά. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με τα φλούδια και το οινόπνευμα κι όταν περάσουν οι 15 μέρες ανακατέψτε το γάλα το νερό και τη ζάχαρη και βάλτε τα να πάρουν 4-5 βράσεις τραβώντας κάθε φορά μόλις αρχίσει ο βρασμός την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήστε να γίνει χλιαρό και προσθέστε το αλκοόλ μαζί με τα φλούδια ανακατεύοντας προσεκτικά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς , σουρώστε με λεπτό σουρωτήρι και τουλπάνι και βάλτε τα μπουκάλια στο ψυγείο να «ησυχάσουν» για 3-4 μέρες πριν το πιείτε.

Μικρές λεπτομέρειες

Το οινόπνευμα ποτοποιίας άοσμο και άχρωμο, δεν υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ δίπλα στο μπλε και το καθαρό. Θα το βρείτε σε ειδικά μαγαζιά, στο κέντρο της Αθήνας, στην Αθηνάς και στην Ευριπίδου. Εναλλακτικά, αντικαθιστούμε το οινόπνευμα με μια υψηλόβαθμη (γύρω στους 40°), ουδέτερη σε γεύση, βότκα (π.χ. Absolut, Stolichnaya, AZ, 42 Below) ή ένα, επίσης υψηλόβαθμο, χωρίς γλυκάνισο τσίπουρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος ζύμωσης θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος, ώστε να εκχυλιστούν καλά τα φρούτα στο πιο χαμηλόβαθμο αλκοόλ της βότκας ή του τσίπουρου. Ας πούμε, αντί για 1 μήνα, αφήνουμε το λικέρ 40 – 45 ημέρες.

Αν το νερό του δικτύου είναι χλωριωμένο προτιμήστε ένα ουδέτερο εμφιαλωμένο ή αποσταγμένο νερό.
Η ζάχαρη είναι πάντα λεπτή και άσπρη. Ούτε άχνη, ούτε σκούρα ακατέργαστη.
Τα χειμωνιάτικα λεμόνια θεωρούνται πιο πλούσια σε αιθέρια έλαια.

Πηγή: gastronomos.gr