Γευστικό ταξίδι στις κουζίνες… της Κεφαλονιάς

1.072

Η Κεφαλονιά, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την Ενετική κατοχή και η γαστρονομική τους πορεία έχει διαμορφωθεί από αυτή την βορειο-ιταλική επιρροή. Μάλιστα, Οι Ενετοί ήταν αυτοί που έφεραν για πρώτη φορά την ντομάτα στο νησί της Κεφαλονιάς.

Κίτρινα τυριά, φέτα, λάδι, μέλι, κρέατα, αλλαντικά παραγωγής των ντόπιων. Η Κεφαλονιά συγκεντρώνει μία πλούσια ποικιλία εκλεκτών προϊόντων με τα οποία φτιάχνονται αυθεντικές, πεντανόστιμες συνταγές! Πάμε να τις ανακαλύψουμε…

Κρεατόπιτα

Είναι η πιο διάσημη πίτα του νησιού, η οποία αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το πασχαλινό αρνί ή από το κυριακάτικο ψητό.

Ριγανάδα

Η πατροπαράδοτη ριγανάδα της Κεφαλονιάς παρασκευάζεται από ξερές φέτες ψωμιού που έχουν μουσκευτεί σε νερό και ραντιστεί με λάδι, ξύδι και αρκετή ρίγανη. Πάνω από το ψωμί στίβεται φρέσκια ντομάτα, ενώ συνοδεύεται με τυρί φέτα, στούμπα (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από μυζήθρα) ή πρέτζα (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από φέτα). Μερικές φορές η ριγανάδα περιλαμβάνει και κομμάτια από κεφαλοτύρι. Τη Ριγανάδα την συναντάμε και στη Λευκάδα.

Τσιγαρίδια

Πρόκειται για ένα ακόμη κλασσικό πιάτο της Κεφαλονιάς που συναντάμε κυρίως τον Χειμώνα και την Άνοιξη όπου τα χόρτα είναι άφθονα. Τα λαχανικά που μπαίνουν στα τσιγαρίδια είναι λάπατα, σέσκλα, κεροφύλι, σκατζίκια, σπανάκι, πουράτζινο, άνηθο, μάραθο, σάψυχο, καυκαλίδες, σμύρνα, φύλλα από φρέσκα κρεμμύδια, σκορδόφυλλα, τσιτσιμπίδες, τσουκνίδες και 2-3 φύλλα δυόσμο.

Μπακαλιαρόπιτα

Αυτή η εξαιρετική μπακαλιαρο-χορτόπιτα, που ξεχειλίζει από γεύση, είναι ελαφριά και ετοιμάζεται εύκολα μια μέρα πριν. Μοιάζει αρκετά με τις Ιταλικές torte, τις χορταστικές πίτες της γειτονικής χώρας οι οποίες έχουν ρίζες στον Μεσαίωνα.

Φουμέντο

«Φουμέντο» θα πει Φωτιά. Στην τοπική διάλεκτο των νησιών του Ιονίου, το Φουμέντο ήταν η «θεραπεία με εισπνοή ατμών». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη παραδοσιακή θεραπευτική συνταγή της Κεφαλλονιάς, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης. Δείτε τη συνταγή εδώ.

Μαντολάτα

Το μαντολάτο είναι μια κατηγορία γλυκισμάτων που παρασκευάζονται με ζάχαρη ή μέλι, ψημένους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, και μακαντάμια), χτυπημένα ασπράδια αυγών, και ίσως ζαχαρωμένα φρούτα. Το μαντολάτο είναι  λαστιχωτό στην υφή και ευχάριστο στη μάσηση, λείο και γυαλιστερό με μελάτο άρωμα και είναι χαρακτηριστικό γλυκό της Κεφαλονιάς.

Και μην ξεχνάτε! Η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της στην υπέροχη Κεφαλονιά για να δοκιμάσετε όλα τα πεντανόστιμα πιάτα της!