Από τα πιο διάσημα πιάτα της γαλλικής κουζίνας, η κρεμμυδόσουπα είναι μία ιδανική επιλογή για το χειμωνιάτικο τραπέζι.
Υλικά
- 8 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 κύβο ζωμό βοδινού
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 4 φέτες ψωμί
- 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το αλεύρι, τη δάφνη, το αλάτι, το γαρίφαλο και το σκόρδο, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν καφετί χρώμα. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα νερό όσο να καλύπτει καλά τα κρεμμύδια, ρίχνετε μέσα τον ζωμό βοδινού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη σούπα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τον μαϊντανό και πιπέρι.
Στο μεταξύ ψήνετε το ψωμί στο γκριλ ή τη φρυγανιέρα. Απλώνετε τη γραβιέρα πάνω στις φέτες και ψήνετε ξανά στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί με γραβιέρα.
συνταγή από olivemagazine.gr