Απεργία ΜΜΜ: «Παραλύει» σήμερα η Αθήνα – Συγκεντρώσεις στο κέντρο

24

«Χειρόφρενο» τραβούν σήμερα, Τρίτη, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και μετρό, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ) ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα. Παράλληλα, συγκεντρώσεις εργαζομένων που συμμετέχουν στην απεργία, θα γίνουν και στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Το σωματείο εργαζομένων ΣΤΑΣΥ ζητά :

  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Ένταξη των ηλεκτροδηγών της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε στα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ, ώστε να αρθεί το ασφαλιστικό κενό των προηγούμενων ετών και ανάληψη του κόστους από το Κράτος.
  • Επαναφορά των ΒΑΕ όπου έχουν καταργηθεί και την επέκτασή τους στις ειδικότητες της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.
  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, η οποία να ανταποκρίνεται τόσο στις πραγματικές ανάγκες, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας των ειδικοτήτων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.».

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Aποφάσισαν να απεργήσουν οι εργαζόμενοι

Ανατροπή σκηνικού έγινε νωρίς το πρωί με τα τρένα και τον προαστιακό, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απεργία. Αν και μέχρι χθες το βράδυ ήταν γνωστό πως θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των τρένων, αλλά και του Προαστιακού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ νωρίς το πρωί έκανε γνωστό πως δεν θα γίνουν δρομολόγια λόγω της «αιφνιδιαστικής απόφασης των εργαζομένων».

«Λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Δεμένα και τα πλοία

Στην 24ωρη απεργία μετέχουν και οι ναυτεργάτες μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ). Έτσι, τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν δεμένα, ενώ πολλές εταιρίες θα πραγματοποιήσουν τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγιά τους, στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στην απεργία θα συμμετέχουν και τα σωματεία της Πανελλήνιας Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ «ΠΕΣ/ΝΑΤ».

Τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα ενημέρωσης

Με τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ύστερα από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.

Δεν ισχύει ο δακτύλιος

Σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις

Εκτός του απεργιακού «μπλακ άουτ» στα Μέσα Μεταφοράς, έχουν προγραμματιστεί και αρκετές συγκεντρώσεις για το νέο ασφαλιστικό. Τρεις θα είναι οι κεντρικές συγκεντρώσεις, που είναι οι εξής:

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων, στις 10:30 στα Προπύλαια.
Συγκέντρωση Πρωτοβάθμιων Σωματείων στα Χαυτεία στις 10:30 το πρωί
Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 της ΑΔΕΔΥ και σωματείων.
Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας από το ΠΑΜΕ.